Beskärning i Strömsholms slottspark

Foto: Åke Eson Lindman
Foto: Åke Eson Lindman

Statens fastighetsverk  har påbörjat en återhamling av lindalléer i tre områden i Strömsholms slottspark. Beskärningen syftar till att återskapa alléernas arkitektoniska form och funktion. Hamlingen görs även för att träden fortsatt ska hållas i bra kondition.

Det är ett omfattande trädvårdsarbete som Statens fastighetsverk just inlett i Strömsholms slottspark. Totalt är det tre lindalléer som kommer att beskäras; allén norr om den före detta köksträdgården, alléerna framför slottet och alléerna utmed Lustträdgårdens södra och norra långsidor. Träden planterades mellan 1689 och 1820. De senaste hamlingarna gjordes i två omgångar, i mitten av 1960-talet och i slutet av 1970-talet.
– Ett skäl till att vi nu hamlar alléerna i slottsparken är att vi vill återskapa den arkitektoniska formen. Ett annat och lika viktigt skäl är att avlasta de gamla träden från den tyngd som de höga och tunga trädkronorna utgör, säger Mikael Sackleen, fastighetsförvaltare vid Statens fastighetsverk

En hamling främjar trädens tillväxt och gör att de kan leva i ytterligare många år. Skulle en trädförnyelse behövas längre fram kan den lättare påbörjas genom det ökade ljusinsläpp som bildas i alléernas luckor.
– När alléerna skapades en gång i tiden var tanken att man från slottets andra våning skulle se ut över landskapet över alléträdens kronor. Lika viktigt var att man från omgivande landskap skulle se slottets tak och torn över trädridåerna. Genom den hamling som nu görs, återgår vi till ursprungstanken, säger Lena-Löfgren Uppsäll, slottsparkarkitekt vid Statens fastighetsverk.

Att hamla innebar från början att man klippte skotten på vissa lövträd, till exempel lind, för att ge till boskapen som foder. Nu för tiden hamlar man träd mest i kulturvårdssyfte och för den biologiska mångfalden.