Karolinska Institutet Science Park invigt

Bild: Akademiska Hus
Bild: Akademiska Hus

På onsdagen invigdes Karolinska Institutet Science Park. De ovala sjuvåningshusen i Karolinska Institutets campusområde i Solna ger forskningsparken ett landmärke med internationell lyskraft.

– Invigningen är en milstolpe i utvecklingen av Sveriges ledande life science-kluster, säger Märit Johansson, vd för Karolinska Institutet Science Park AB. Det är svårt att hitta motsvarande dynamiska omgivningar för att underlätta och förverkliga kommersialiseringen av akademiska forskningsidéer.

På Karolinska Institutet Science Park finns alla delar som behövs för att nå visionen för Norra stationsområdet som ett ledande life science-kluster. Vetenskapen finns representerad genom Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska högskolan och Stockholms universitet. Universitetens gemensamma samverkansprojekt Science for Life Laboratory har redan fått en flygande start i ett av de nya husen. I närheten finns också snart Nya Karolinska Sjukhuset, sida vid sida med näringslivet som bland annat representeras av Swedish Orphan Biovitrum.

Ansvaret att förverkliga de flexibla lokalerna har vilat på fastighetsbolaget Akademiska Hus.

– Husen är extremt moderna, säger Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus Stockholm. I laboratoriet Karolinska Institutet Science Park har utmaningen varit att bygga flexibelt eftersom forskningen är mycket föränderlig. Där ska de modernaste och senaste maskinerna och utrustningen användas och testas. Därför måste byggnaderna kunna förändras efter hyresgästens behov.

Karolinska Institutet Science Park ligger vid infarten Tomteboda på Campus Solna. Den består i dagsläget av två sjuvåningshus, Alfa och Beta, samt en sammankopplande byggnad, Delta. Ytterligare en huskropp, Gamma, ska byggas. Sammanlagd lokalyta är cirka 25 000 kvadratmeter.