Örebros län expanderar centralt

Stortorget invigs i början av sommaren. Bild: Alexander Dufva
Stortorget invigs i början av sommaren. Bild: Alexander Dufva
Gustavsviksbron öppnar i november 2010.  Bild: Terttu Nilsson
Gustavsviksbron öppnar i november 2010. Bild: Terttu Nilsson
Örebro län består av tolv kommuner. Bild: Elin Bennewitz
Örebro län består av tolv kommuner. Bild: Elin Bennewitz

I Örebro län satsar man på att utveckla de centrala delarna. I länscentrat Örebro byggs nya bostäder på befintliga obrukade områden. I stadskärnan sker ombyggnation av gator och torg. Samtidigt byggs en ny infartsled för att minska trafiken i centrum.

Örebros län består av tolv kommuner. Med sitt centrala läge mitt i Mellansverige är Örebros kommun något av ett logistiskt centrum med väl utvecklad infrastruktur. De mindre kommunerna har andra förutsättningar och kämpar med att dämpa befolkningsminskningen.  

Den 29 april i år antog regionfullmäktige i Örebro dokumentet Utvecklingsstrategi för Örebroregionen. Strategin pekar ut de viktigaste frågorna som regionen behöver arbeta med för att lyckas i framtiden. De viktigaste utvecklingsområdena är kunskap och kompetens, innovationer och entreprenörskap, lustfyllda möten och upplevelser.
– Vi behöver bli fler invånare, få fler företag och skapa fler jobb. För att lyckas måste vi höja den generella utbildningsnivån i vår region och skapa bra förutsättningar för innovationer, säger Ola Karlsson (m), regionstyrelsens andre vice ordförande, i ett pressmeddelande.

Den 15 april togs ett steg för att skapa bättre förutsättningar för innovationer. Med pompa och ståt invigdes då Business Science Arena Örebro och Business Science Arena Karlskoga samtidigt.

Länscentrat Örebro
Den största kommunen i länet är Örebro kommun som har cirka 134 000  invånare och är således även Sveriges sjunde största kommun. Anita Iversen, projektledare för Örebro kommuns översiktsplan berättar att det sker ett aktivt samarbete mellan länets kommuner.
– Stadsarkitekterna för alla kommuner träffas regelbundet. Nu håller Regionförbundet Örebro på att utforma en regional översiktsplan för länets kommuner. Det är framförallt infrastruktursatsningar som man planerar gemensamt.

I takt med att Örebro växer står stadsplaneringen inför en rad förändringar. Det rör sig om nya bostäder, infrastruktursatsningar och samtidigt bevarande och utvecklande av grönområden. De största satsningarna i kommunen sker centralt, berättar Anita Iversen.
– Vi bygger på befintliga obrukade områden där det finns fungerande infrastruktur med god kollektivtrafik. Bland annat byggs nya bostäder på Örebros gamla flygfält Gustavsviksfältet och på det gamla militärområdet Rynningeåsen.

Tillsammans med Trafikverket som medfinansiär bygger Örebro kommun en ny bro över järnvägen: Gustavsviksbron. NCC ansvarar för bygget. Bron som kommer att öppna i november 2010 blir den nya länken mellan E18/E20 och Södra Infartsleden i väster och Glomman i öster.
– Genom Gustavsviksbron och Södra vägen ger vi möjlighet att köra kring Örebro. Bron är en viktig del i planeringen för minskad trafik i centrum. Här ingår även CV-gatan som beräknas vara färdig i september och Skebäcksbron som samtidigt öppnar för allmän trafik, säger Anna Kero, infrastrukturchef i Örebro kommun, till Örebro kommun.

Samtidigt sker ombyggnation av gator och torg i Örebro centrum. Visionen om ombyggnation av Örebros stadskärna har funnits länge och målet är att stadskärnan ska vara färdigställd 2016. Arbetet med att bygga om stadskärnan pågår för fullt. Bland annat byggs Järntorget och Stortorget om. Ombyggnationen av Stortorget beräknas vara klar i början av sommaren och Järntorget i december. En viktig sak att ta hänsyn till i stadsplaneringen är att utveckla grönområden.
– Idag finns små skogsstigar till grönområdena, tillgängligheten ska förbättras. Det ska vara lätt att ta sig ut i naturen och lätt för djur och växter att sprida sig mellan grönytorna. Förtätningen av staden ska inte missgynna våra grönområden, säger Anita Iversen.

Gemensam plan
Sedan 1970-talet har det skett en kraftig befolkningsminskning i grannkommunerna Karlskoga och Degerfors. Nu har kommunerna inlett två stora samarbetsprojekt. Det ena projektet är en gemensam översiktsplan. En av de fyra utgångspunkterna i den nya översiktsplanen är att dämpa befolkningsminskningen. Översiktsplanen tar sikte på perioden fram till år 2030.

Det andra stora projektet är en gemensam gymnasieskola. I Karlskoga ska två gymnasieskolor samlokaliseras till nybyggda lokaler. Den nya gymnasieskolan som helhet kommer att stå klar höstterminen 2012. Just nu pågår den första etappen med projekteringsarbete inför det kommande bygget. I Degerfors pågår en utredning om nya lokaler. Samtidigt pågår ett samarbete mellan kommunerna om ett samordnat utbildningsutbud för hösten 2011. Syftet är att skapa en mer attraktiv och kostnadseffektiv gymnasieskola.