Akutmottagningen har nu provisoriskt flyttat in i bottenvåningen på Skånes Universitetssjukhus nya, cylinderformade byggnad mitt i Malmö. Ett nytt arkitektoniskt landmärke på sju våningar med mångfärgad exteriör och mycket glas. Den gamla till ambulansintag ombyggda akuten blir inflyttningsklar hösten 2011.
– Det här är en kapacitetsutbyggnad och en nödvändig modernisering som gör att sjukhuset kan ta emot fler patienter och att vårdarbetet kan organiseras på ett helt annat sätt än tidigare, säger Anders Johansson, fastighetschef på Skånes Förvaltning Regionservice.
Malmö är en stad som växer och som närmar sig 300 000 invånare. Patienttrycket på Universitetssjukhusets akutmottagning är ett av de hårdaste i hela landet. Sjukhuset tar årligen emot bortåt 60 000 patienter och antalet patienter väntas öka ytterligare framöver. Runt 400 akutbesök görs varje dag.
Historiskt stor investering
Idag omfattar det 300 000 kvadratmeter stora sjukhusområdet i Malmö ett 60-tal byggnader, utspridda i flera kvarter. Nybyggnationen innebär en utökning av Universitetssjukhusets lokalytor med 1 900 kvadratmeter. Ombyggnationen av den gamla akuten berör 500 kvadratmeter.
Den nya byggnaden för akutmottagning och infektionsklinik på områdets norra del får ett ur kommunikationssynpunkt strategiskt läge. Här är det nära till Citytunnelns uppgång vid Triangeln och alldeles intill ligger Södervärn som är knutpunkt för lokal- och regional busstrafik.
Det pågående ny- och ombyggnadsprojektet – med en budgeterad byggkostnad på 860 miljoner kronor – är den hittills största investeringen i sjukhusets historia sedan den första sjukhusbyggnaden uppfördes 1896.
Region Skånes mål är att göra akutmottagningen i Malmö till ”en av de största, bästa och i särklass mest moderna i hela Sverige”.
Öppenhet kontra säkerhet
En fråga som varit föremål för en mångårig diskussion är vårdpersonalens säkerhet. Detta mot bakgrund av särskilt kvinnlig vårdpersonals generella utsatthet för hot och våld i sitt arbete.
– Det har handlat om hur vi i det nya bygget ska förhålla oss till kraven på öppenhet kontra säkerhet. Vi har kommit fram till ett mellanläge, säger Lars Stavenow, klinikchef på nya Akutcentrum.
Samtidigt understryker Lars Stavenow att hittills har ingen personal någonsin på grund av våld tillfogats personskada inne på Universitetssjukhusets akutmottagning i Malmö.
Kompromissen mellan en för patienterna välkomnande öppenhet och kravet på säkerhet innebär dock bland annat att personalen utbildats i säkerhetsfrågor, bär överfallslarm och att den nya byggnadens reception är utrustad med skyddsglas. I en hotfull situation kan övervakningskameror aktiveras.
När ombyggnaden av den gamla akuten med ambulansintaget är klar kommer dessutom personalen på Akutcentrum i händelse av en hotfull och våldsam situation att ha tillgång till välplanerade flyktvägar bakåt in i byggnaderna.
Säkerhetsarrangemang som valts bort är exempelvis metalldetektorer och visitering.
BIM-projektering
Det samlade byggprojektet har nästan helt och håller utgått från digitalt baserade ritningar där alla inblandade parter använt sig av en gemensam BIM-plattform. Det har bland annat gjort det möjligt för vårdpersonalen att på ett helt nytt sätt medverka i utformningen av de nya sjukhuslokalerna.
När hela byggprojektet är slutfört hösten 2011 kommer, till skillnad mot i dag, akutmottagning, barnakut och det som kallas hänvisningen att finnas under samma tak i sammanhängande lokaler. Efter en del smärre anpassningar förvandlas då bottenvåningen på den nya byggnaden till en permanent del av Universitetssjukhusets Akutcentrum.
Akutcentrum ska då leva upp till dagens krav vad gäller vårdkvalitet, patientflöde och kortast möjliga väntetider. Att exempelvis snabbt urskilja smittbärande patienter från övriga akutpatienter är viktigt. Arbetet med att bedöma och sortera patienterna till adekvat vård kommer därför att radikalt effektiviseras.
Flexibel infektionsklinik
Närheten mellan akutmottagning och infektionsklinik är en central tanke i byggprojektet. Som alltså innebär att Infektionskliniken nästa höst flyttar in i den nya byggnaden och får 50 vårdplatser på våningarna ovanför akuten på bottenplanet. I händelse av en epidemi kan vårdrummen halveras och infektionsklinikens samlade kapacitet dubbleras.
Kliniken utrustas med separata hissar för smittade patienter respektive personal och medicinsk utrustning.
Modern ventilationsteknik och arkitektur kommer i vården av smittade patienter att skapa förutsättningar för såväl effektiv isolering som en känsla av vardaglig närhet och delaktighet. Den runda byggnadens tårtbitsformade vårdrum för isolerade patienter öppnar sig med stora glaspartier i fasaden ut mot det pulserande vardagslivet mitt i Malmö.
Fakta
Ny- och ombyggnad av Universitetssjukhuset i Malmö
Byggherre: Regionservice
Arkitekt: C. F. Möller Tegnestue
Generalentreprenör: Peab
Tisdram: Januari 2008-höst 2011
Projektkostnad: 860 miljoner kronor