Stölder och inbrott på byggarbetsplatser ökar i hela landet. Metaller blir mer stöldbegärliga i takt med att världsmarknadspriserna klättrar. Därmed ökar behovet av bevakning och nya lösningar för att få tillbaka stöldgods efterfrågas. Det finns mycket stöldbegär på byggen, dyrbara verktyg och metaller är exempel på sådant som lockar tjuvar. Metallstölderna ökar i hela Sverige uppger en undersökning från TT.
Mest drabbat är Västra Götaland där det till polisen rapporteras in två till tre metallstölder
per dygn.
Peter Martin, säkerhetschef på Peab konstaterar att det sker väldigt mycket stölder i byggbranschen.
– Ett första steg ligger i att kartlägga vilka stölder som sker. Från februari 2009 så har vi börjat med ett nytt anmälningssystem Po Fa, polis- och försäkringsanmälan i vårt intranät. Vi har inget att jämföra mot eftersom det rapporteras in fler stölder än tidigare med det nya systemet men som samhällstrenderna ser ut
så vet vi att det sker uppsving i stölder under semestertider.
Kriminellt perspektiv
På byggarbetsplatser finns ofta material och utrustning av stort värde som det är en självklarhet att skydda från obehöriga. Dessutom är byggen farliga platser med stor risk för olyckor, därför är skyddet viktigt även ur allmänhetens perspektiv. Många barn och ungdomar drar sig till dessa förbjudna platser. Peter Martin berättar att det generellt är platscheferna själva som gör riskanalyser.
– Bakgrunden ligger i riskanalyser där skyddsvärdet för byggarbetsplatsen dimensioneras. Grunden är att en mindre arbetsplats har ett mindre värde och får därför mindre skydd. En byggarbetsplats med ett stort värde kräver en mer omfattande bevakning, säger han och fortsätter:
– Skyddet är främst riktat från ett kriminellt perspektiv men inhängningar som stängsel har även bäring mot att obehöriga tar sig in på byggarbetsplatsen.
Olika former av skydd
Det finns många olika skydd för byggarbetsplatser, både elektroniska skydd som kameror, rörelselarm och rörelsedetektorer samt fysiska skydd som stängsel och väktare. Ronderande väktare går en runda utanför området för att se till att inga obehöriga kommer in samt rycker in vid larm.
– När det blir inbrottslarm så åker väktare dit för att konstatera larmet, sedan tillkallas polis, säger William Rosborg på Bevakningsbranschens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd.
–Väktare används främst som komplement till elektronisk bevakning eller då det inte finns någon annan bevakning.
Byggen är farliga områden även för de med väktarutbildning, berättar William Rosborg.
–Det är byggherrens ansvar att se till att rätt utrustning används. Riskbedömningar avgör vilken utrustning som behövs. En absolut grund som borde dyka upp är skor med genomtrampsskydd, hjälm, ficklampa och kommunikationsutrustning.
GPS-lösningar
Eftersom föremålen som stjäls är dyrbara så finns givetvis en efterfrågan att få tillbaka dem. Stölder av dyrbara verktyg i containrar är något av det vanligaste, berättar Peter Martin
– Man skyddar därför containrar med kameror, rörelsedeckare och bättre lås samt att man placerar containrarna på rätt plats, förklarar han.
Genom att märka sina verktyg så kan byggföretagen få tillbaka dem efter en stöld. Om verktygen däremot saknar märkning så kan polisen inte bevisa stöld eller häleri och tvingas återlämna dem till den misstänkta tjuven.
Det finns flera alternativ för märkning. Ett alternativ är Svenska stöldskyddsföreningen som erbjuder dold märkning. Förutom att märka stöldbegäret så kan man använda GPS-larm som larmar när tjuven flyttar på stöldbegäret. Detta gör att man direkt kan kontakta polisen och sedan spåra godset.
– I framtiden vill vi ha fler GPS-lösningar och märkning på gods för att kunna se var sakerna försvinner så att man kan ta tillbaka dem, säger Peter Martin.
Fler spännande reportage finns att läsa i senaste numret av Aktuella Byggen!