SFV anlitar 70 slotts- och husarkitekter

Dramaten. Foto: Åke E:son Lindman
Dramaten. Foto: Åke E:son Lindman

Merparten av Sveriges närmare 300 statliga byggnadsminnen förvaltas av Statens fastighetsverk. För att säkerställa kvalitet och den arkitektoniska gestaltningen av de mest krävande fastigheterna har Statens fastighetsverk knutit till sig särskilda arkitekter, kallade slottsarkitekter och husarkitekter. Nu har 70 av SFVs mest speciella byggnadsmiljöer fått sin egen arkitekt.

Statens fastighetsverk förvaltar flera av Sveriges mest välkända och värdefulla byggnader och miljöer. Det är fastigheter som räknas till vårt nationella kulturarv och som har mycket stora kulturhistoriska och samhällsekonomiska värden. För de mest krävande miljöerna har Statens fastighetsverk sedan länge utnyttjat möjligheten att utse en slottsarkitekt, detta för att långsiktigt säkerställa kvalitet och kontinuitet i vården och den arkitektoniska gestaltningen.

- Vi ställer stora krav på våra slotts- och husarkitekter. De måste ha ett väl utvecklat restaureringsideologiskt förhållningssätt, förmåga till gestaltningskvalitet i stort och smått, stor samarbetsförmåga och inte minst ett yrkeskunnigt nätverk, säger Ulrika Bergström, kulturarvschef vid Statens fastighetsverk i ett pressmeddelande.

. Statens fastighetsverk har även utsett slottsarkitekter för andra viktiga svenska byggnadsmiljöer av nationell betydelse, som Vaxholms-, Varbergs-, Carlstens- och Karlsborgs fästningar, ett antal parker och öriga miljöer. I dag finns det 35 slottsarkitekter, alla upphandlade enligt Lagen om offentlig upphandling, LOU. Under 2010 har fyra nya objekt fått en slottsarkitekt till sitt stöd; Lövsta bruk i Uppland, Gävle slott, Hovdala slott i Skåne och Göteborgs äldre fästningar som Skansarna Kronan och Lejonet samt Nya Älvsborgs fästning.

-  Om man generaliserar kan man säga att dagens byggvärld degraderat arkitekten till att vara formgivare. Genom att vi nu upphandlat husarkitekter som generalkonsulter med ansvar för helheten, kan man säga att vi på sätt och vis återupprättar arkitekten som beställarens sammanhållande rådgivare – den vanliga arkitektrollen i övriga Europa, säger Anders Bodin, kulturarvsspecialist vid Statens fastighetsverk.

I dagsläget finns 35 husarkitekter med ansvar för så skilda miljöer som Botaniska trädgården i Lund, Dramatiska teatern i Stockholm, Ölands norra udde och residenset i Göteborg.