Text: Simon Matthis
Akademiska Hus tog över Röda korsets högskola på Östermalm i Stockholm för ett antal år sedan. Det är en vacker gammal tegelbyggnad som nu rustas upp med varsam hand. I början av 2020 ska byggnaden stå inflyttningsklar för den nya hyresgästen, KTH:s universitetsförvaltning.
Röda Korsets gamla sjuksköterskeskola ligger mitt i KTH:s campusområde. Joachim Norling, fastighetsförvaltare på Akademiska Hus, berättar att byggnaden stått tom i flera år.
Grönklassad byggnad
Den gamla tegelbyggnaden – en fristående flygel till Röda korset-huset, som tidigare inrymde ett sjukhem – stod klar 1927. Hela komplexet är ritat av arkitekten Carl Westman och har under seklets gång förändrats genom upprepade renoveringar, ombyggnationer och tillbyggnationer.
Byggnaden har grönklassats av Stockholms Stadsmuseum, vilket innebär att varje ombyggnation måste bevara fastighetens karaktäristiska och historiska egenskaper.
– Den kommer att bevaras så långt det går. Mycket är k-märkt, även detaljer i inredningen, som halvmånefönster med originalglas, säger Joachim Norling.
Samordnad placering
Den nu aktuella renoveringen avser drygt 4000 kvadratmeter, varav en mindre del är nybyggd. Ombyggnaden inleddes för drygt två år sedan, men upphandlingen överklagades vilket ledde till projektet försenades med omkring ett år.
Projektet beskrivs som en ”total ombyggnad”.
– Det är en ytskiktsrenovering och en anpassning efter verksamheten, säger Joachim Norling.
Befintliga installationer byts också ut eller ses över och ett nytt värme- och kylsystem installeras. Byggnaden förses också med ett nytt, robust luftbehandlingssystem.
”Låst” planlösning
I de ombyggda lokalerna kommer KTH:s universitetsförvaltning att sitta. En föreläsningssal planeras också i byggnaden. KTH:s administrativa personal är i dag utspridd i olika byggnader på campusområdet. Men med den nya byggnaden skapas möjlighet för en samordnad placering av flera funktioner. Något som KTH ser stora fördelar med, då det öppnas för spontana möten och tillgång till fler mötesplatser.
När det gäller planlösningen bevaras också mycket av det gamla. Enligt den ansvariga arkitekten, e.l.e Arkitekter AB, rymmer byggnaden många stora lokaler och planlösningen är ganska ”låst”.