Östermalms saluhall omvandlas till en modern handelsplats med historisk karaktär

Den nyrenoverade Östermalmshallen invigs i början av 2020.  Bild:Tengbom Arkitekter, Magnus Elgqvist
Den nyrenoverade Östermalmshallen invigs i början av 2020. Bild:Tengbom Arkitekter, Magnus Elgqvist
Byggnadens historiska karaktär har framhävts i samband med renoveringen. Bild: Tengbom Arkitekter, Magnus Elgqvist
Byggnadens historiska karaktär har framhävts i samband med renoveringen. Bild: Tengbom Arkitekter, Magnus Elgqvist
Projektet har en budget på 1 miljard kronor.  Bild:Tengbom Arkitekter, Magnus Elgqvist
Projektet har en budget på 1 miljard kronor. Bild:Tengbom Arkitekter, Magnus Elgqvist
Den nyrenoverade saluhallen blir ljusare och fräschare. Bild:Tengbom Arkitekter, Magnus Elgqvist
Den nyrenoverade saluhallen blir ljusare och fräschare. Bild:Tengbom Arkitekter, Magnus Elgqvist
Den anrika saluhallen är K-märkt. Bild:Tengbom Arkitekter, Magnus Elgqvist
Den anrika saluhallen är K-märkt. Bild:Tengbom Arkitekter, Magnus Elgqvist

Text: Annika Wihlborg

I början av 2020 är det dags för invigning av Östermalms saluhall. En anrik byggnad från 1888 som ritades av de namnkunniga arkitekterna Isak Gustaf Clason och Kasper Sahlin. Renoveringen som påbörjades våren 2016 har genomförts med stor omsorg om detaljer och en ambition att bevara och lyfta fram saluhallens unika historiska arv.

Det är första gången som Östermalms saluhall, som utsetts till världens sjunde bästa saluhall, genomgår en renovering sedan den invigdes för 131 år sedan. Renoveringsarbetet, som har en projektbudget på 1 miljard kronor, har letts av fastighetsägaren Stockholms stad. Tengbom Arkitekter har stått för den arkitektoniska utformningen. Under renoveringsperioden bedrivs saluhallsverksamheten i en provisorisk saluhall mitt på Östermalmstorg.

Fler sittplatser och utökad handelsyta

Golv, tak och hela inredningen i saluhallen har renoverats. Samtidigt har de tekniska installationerna bytts ut. Östermalms saluhall har det högsta värdet i Stockholms stads kulturhistoriska klassificering, vilket förstås inneburit att renoveringen fått genomföras med stor omsorg om fastighetens befintliga strukturer.

 – Den nyrenoverade saluhallen får fler sittplatser och en utökad handelsyta. Vi behåller den ursprungliga planlösningen från 1888 och framhäver byggnadens historiska gestaltning i samband med renoveringen. Projektbudgeten har utökats under projektets gång, främst eftersom projektet har överklagats ett par gånger men också för att byggnaden var i något sämre skick än väntat. För oss är det här ett viktigt projekt eftersom saluhallen har ett stort historiskt värde och tillför en tydlig identitet till staden. Östermalms saluhall är dessutom ett mycket populärt besöksmål och en samlingsplats för många olika typer av människor, säger Dennis Wedin, fastighetsborgarråd i Stockholms stad.

Nytt hotell i angränsande byggnad

En angränsande byggnad på Nybrogatan, som också ägs av Stockholms stad, byggs om till ett hotell som kommer att drivas av samma ägarfamilj som driver Hotell Diplomat på Strandvägen. Hotellet och saluhallen länkas ihop med en glasad innergård med restaurangverksamhet. Hotellet beräknas öppna senvåren 2020.

– När den nyrenoverade saluhallen öppnar kommer den att erbjuda effektivare lokaler med bättre logistik och ökad tillgänglighet. Akustiken kommer att förbättras och lokalerna blir ljusare och varmare. I samband med renoveringen har vi gjort en noggrann avvägning mellan att tillgodose handlarnas kommersiella behov och att bevara och framhäva byggnadens unika karaktär, säger Mark Humphrey, arkitekt på Tengbom arkitekter.

Färgstarka väggmålningar lyfts fram

Östermalmshallen utökas bland annat med två entresoler som gör det möjligt för restaurangbesökare att sitta på andra våningen och titta ner över saluhallen när de njuter av en fika, lunch eller middag.

– Vi utvecklar de kommersiella förutsättningarna för saluhallen, genom att skapa nya gångstråk och entréer. Besökare kommer att känna igen mycket från den gamla hallen, men en överraskning blir alla de färgstarka väggmålningar som fanns i originalbyggnaden men som i många fall målats över under årens lopp. De har vi framhävt genom att förstärka de starka färgerna, säger Mark Humphrey.