Ångströmlaboratoriet i Uppsala ett komplicerat ställningsarbete

Byggnaden består av två delar, en lägre och en högre del. I den finns en stor ljusgård som sträcker sig från golv till tak.  Foto: PE Teknik & Arkitektur
Byggnaden består av två delar, en lägre och en högre del. I den finns en stor ljusgård som sträcker sig från golv till tak. Foto: PE Teknik & Arkitektur
Ljusgården med glastaket sett utifrån. Foto: PE Teknik & Arkitektur
Ljusgården med glastaket sett utifrån. Foto: PE Teknik & Arkitektur
Arbetsplanet byggdes högst upp för montering av sneda takstolar på 2-4 ton. Foto: Layher AB
Arbetsplanet byggdes högst upp för montering av sneda takstolar på 2-4 ton. Foto: Layher AB
För att kunna montera glastaket byggdes en 18 meter hög ställning som började på plan två. Lösningen gjordes för att klara vikten och för att arbete skulle kunna utföras samtidig som takstolarna och taket byggdes. Foto: Layher
För att kunna montera glastaket byggdes en 18 meter hög ställning som började på plan två. Lösningen gjordes för att klara vikten och för att arbete skulle kunna utföras samtidig som takstolarna och taket byggdes. Foto: Layher
Skiss på ställningen som användes i projektet. Bild: Layher AB
Skiss på ställningen som användes i projektet. Bild: Layher AB

Text: Mari-Louise Paulson

På uppdrag av Akademiska hus bygger nu NCC ut Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet. Tillbyggnaden blir i glas med en stor ljusgård. Något som krävde lite speciallösningar för ställningsarbetet.

Det befintliga Ångströmlaboratoriet på 72 000 kvadratmeter byggs nu ut med ytterligare 30 000. När utbyggnaden är klar kommer det att vara en arbetsplats för cirka 400 personer och drygt tusen studenter kommer att ha lärosalar i den nya delen. Något som kräver stora ytor. Det här har man löst genom att skapa en byggnad fördelad på två huskroppar som är sammanlänkade, en lägre del som innehåller publika lokaler så som aula, bibliotek, restaurang, lärosalar samt en högre del där bland annat IT-institutionen är placerad.

I gestaltningen har man jobbat med rymd och ljus vilket innebär ett glastak högst upp och interiört en stor ljusgård som sträcker sig från golv till tak. Från atriet kan man se våningsplanen och på den ena delen finns utanpå liggande trappor. För att kunna bygga både taket och väggarna krävdes en del kreativa ställningslösningar.

Vi kom in ganska tidigt i processen när vi fick en förfrågan. Vår uppdragsgivare ville ha ett arbetsgolv högst upp i ljusgården för att därifrån kunna bygga husets glastak. Därför behövde vi hitta en ställningslösning som inte var för tung och som möjliggjorde att man kunde fortsätta att arbeta i olika delar i atriet samtidigt som takbyggnationen pågick, säger Johan Rengren, Arbetsledare Region Nord Ramirent Safe Access AB.

Trappor som inte fick belastas

Ett annat krav var att ställningarna inte fick belasta de utanpåliggande trapporna eftersom de inte skulle hålla för ställningarnas tyngd. Lösningen blev att använda flera olika typer av ställning och en del speciallösningar.

Vi fick konstruera ett bjälklag av stål med hjälp av smeder och NCC:s konstruktör. Vi lejde in ett smidesföretag som gjorde balkar som gick att svetsa fast, säger Johan Rengren.

 

18 meter hög ställning

Inne i ljusgården, byggde man upp en cirka 18 meter hög ställning, som började på plan två, som "håller upp" arbetsplanen från vilket man alltså monterade glastaket. För att kunna åstadkomma ett svävande arbetsplan över ljusgården, samtidigt som man skulle kunna arbeta under, kombinerades olika ställningssystem. Ett modulärt fackverkssystem i topp och en arbetsställning längs ljusgårdens väggar, för fasadarbeten och upplag till den stora plattformen.


 

– Vi redovisade lasterna som ställningen skulle ge upphov till för NCC:s konstruktör, vilken kom fram till att förstärkningar av byggnaden behövde göras. En åtgärd blev att stämpa våningsplanet under ställningen, säger Adam Lindholm, projektingenjör på Layher AB som levererat ställningarna.

Johan Rengren säger att det var fösta gången som de på Ramirent arbetade med just den här lösningen men att det har fungerat bra på fler sätt.

 

– Fasadställningen är redan klar. Det fiffiga är att vi har byggt en ställning som är färdig för nästa montage, säger han.

Säkerhet och ergonomi

Hur fungerar det då rent säkerhetsmässigt när man bygger en ställning som blir 40 meter hög och som ska hålla för glas som sammanlagt väger flera ton? Johan Rengren säger att de tänkte på både arbetsmiljö och säkerhet.

– I montageskedet byggde vi "flak" av ställningar på marken som sedan lyftes upp. Sedan byggde vi ihop manuellt uppe på plats. Vilket underlättade otroligt mycket både för arbetsbelastning och ergonomi.

Nu står ställningen på plats. Takarbetet är färdigt och arbetet med byggnaden pågår. Om allt går som det ska plockas ställningen ned i april.

– Det ska bli spännande att riva utan ha sönder något fönster. Då gäller det att ha tungan rätt i mun, säger Johan Rengren med ett skratt.