Byggbranschen tar fler steg mot hållbarhet med BEAst Supply 4.0

Lars Redtzer påpekar att det är hög tid för beställare och byggentreprenörer att omfamna standarden för digitala följesedlar i sin klimatrapportering och understryker att väntan eller passivitet inte är ett alternativ. Digitalisering öppnar upp nya affärsmöjligheter och är nu nödvändig för att uppfylla de ökande kraven på transparens och rapporteringsfrekvens. Foto: Byggföretagen

Byggbranschens krav på digital rapportering av klimatdata ökar; både från myndigheter, kunder och andra intressenter. Med anledning av detta ställer sig nu branschens aktörer bakom branschstandarden för digitala följesedlar (BEAst Supply 4.0). 

I takt med att efterfrågan på digital klimatrapportering i byggbranschen ökar, både från myndigheter, kunder och andra intressenter, har branschaktörerna nu enats bakom branschstandarden BEAst Supply 4.0 för digitala följesedlar.

Lars Redtzer, chef för branschutveckling på Byggföretagen, uppmanar byggentreprenörer att integrera BEAst Supply 4.0-standard för digitala följesedlar i sina klimatrapporter. De nya kraven innebär att klimatinformation för de tillhandahållna tjänsterna måste samlas in och kommuniceras till kunder och beställare genom digitala följesedlar, i enlighet med BEAst Supply 4.0.

Trafikverket kommer från och med mars 2024 att kräva digital miljörapportering i enlighet med BEAst Supply 4.0 i sina nya upphandlingar. I början kommer detta att omfatta drivmedelsförbrukning för transport- och maskintjänster samt hantering av massor. Sedan den 1 januari 2022 har Boverket krävt klimatrapportering, och Stockholms kommun är en av de kommuner som redan kräver digital rapportering av miljödata enligt BEAst-standarden.

Byggföretagen rekommenderar sina medlemmar att anta BEAst Supply 4.0-standarden, som stöds av styrgruppen för Miljödata NU, bestående av Byggföretagen, Trafikverket, Byggmaterialindustrin, Byggmaterialhandlarna, NCC, Peab och Skanska. Andra organisationer som har anslutit sig till BEAst Supply 4.0-standarden inkluderar Sveriges Åkeriföretag, Maskinentreprenörerna och Installatörsföretagen.

Källa: Byggföretagen