Samlad vädjan från byggsektorn till regeringen

Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen. Foto: Byggföretagen

Parterna inom byggindustrin, inklusive TMF, GS-facket, Byggnads och Byggföretagen, samlas idag för ett krismöte med regeringen angående den pågående byggkrisen. Tillsammans uppmanar vi regeringen att snarast vidta åtgärder för att öka byggandet och därmed förhindra spridningen av krisen, som kan ha allvarliga konsekvenser för den svenska ekonomin.

Catharina Elmsäter-Svärd, VD för Byggföretagen, påpekar att byggsektorn utgör 11 procent av Sveriges BNP och genererar många arbetstillfällen. Varje nytt byggjobb skapar dessutom tre ytterligare jobb inom material, transporter och andra områden. Tyvärr går dessa arbetstillfällen nu förlorade på grund av den rådande kollapsen inom byggsektorn. Enligt Byggföretagens senaste prognos förväntas endast 23 600 bostäder påbörjas 2024, jämfört med 60 000 bostäder 2021. Situationen förvärras av att var sjätte GS-medlem inom träindustrin blev varslad 2023, inskrivningarna i Byggnads a-kassa ökade med 50 procent, och konkurserna inom byggsektorn ökade med 29 procent.

Det är viktigt att understryka att byggkrisen inte bara påverkar företag och anställda inom byggsektorn. Den minskade byggaktiviteten får långtgående konsekvenser för hela Sverige. Människor står inför ökade svårigheter att flytta till områden med tillgängliga jobb, vilket i sin tur kan leda till ökad trångboddhet och segregation, samt en övergripande ekonomisk tillbakagång. En rapport från Stockholms handelskammare indikerar att byggkrisen kan komma att kosta Sverige uppemot 1000 miljarder kronor fram till år 2030.

Även om inflationen måste bekämpas, är det viktigt att Sverige kan hantera flera utmaningar samtidigt. Byggsektorn kan inte lösa krisen på egen hand, och det finns en risk att vi förlorar en hel generation byggarbetare, vilket hotar samhällsbygget, klimatomställningen och Sveriges beredskap.

Regeringen har tidigare uttryckt sin beredskap att vidta ytterligare åtgärder om krisen fördjupas. Vi uppmanar därför enhälligt regeringen att agera kraftfullt för att stimulera byggandet och undvika en fullständig kollaps inom den svenska byggindustrin.