En omfattande utredning ska klarlägga orsaken till branden på Liseberg

Entreprenören ska säkerställa att de som arbetar på ett bygge har en grundläggande kunskap om brandriskerna. Det måste även finnas handbrandsläckare på byggarbetsplatsen. Foto: Daniel Meki.

Branden i en vattenrutschkana av plast, en del av vattenvärlden Oceana på Liseberg i Göteborg, har fått stor uppmärksamhet. 
–Den utreds bland annat av Haverikommissionen, Polisen och Räddningstjänsten. Det är ett omfattande arbete som kan ta runt ett år innan vi förhoppningsvis vet allt om förloppet, säger Lars Brodin, brandingenjör hos Brandskyddsföreningen. 

b
Branden, vid byggandet av en vattenrutschkana av plast på Liseberg, fick ett explosionsartat förlopp. En utredning har tillsatts för att fastställa brandorsaken. En person omkom vid branden. Bild från Wiki Commons

Branden på Liseberg skedde den 12 februari 2024. Eftersom byggnationen fortfarande pågick var vattenrutschkanans sprinklersystem ännu inte driftsatt. Lisebergs ambition är att återbygga Oceana Vattenvärld, där vattenrutschkanan blir en av flera attraktioner. Någon exakt tidplan är ännu inte fastställd. Den är bland annat avhängig brandutredningen.

Lars Brodin har tagit fram en handbok om en brandsäker byggarbetsplats.

b
–Det är byggherren som har det lagstadgade ansvaret för brandsäkerheten på byggarbetsplatsen, säger brandingenjör Lars Brodin.
Foto: Brandskyddsföreningen.

–Sedan 1990 har Brandskyddsföreningen jobbat med skadepreventionskonceptet Heta Arbeten för att minska bränder, orsakade av brandfarliga heta arbeten på en tillfällig arbetsplats (se faktaruta). Statistiken talar för att sådana arbeten kan vara orsaken till branden på Liseberg. För att antända en plastkonstruktion krävs nämligen hög värme under lång tid, säger Lars Brodin.

En brand som startar i en fasad eller en vägg har sällan en naturlig orsak. Eftersom byggnaden skulle skyddas med sprinkler fanns det inte så många brandsektioner, vilket kan ha lett till en snabb brandspridning. Byggnaden på Liseberg blev då en enda stor oskyddad yta. 

–Enligt lag har byggherren ansvaret för brandsäkerheten på byggarbetsplatsen och det finns detaljerade krav på brandsäkerhet i Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Men byggherren kan via ett avtal låta byggentreprenören ta över vissa uppgifter, vad gäller brandsäkerheten. Uppgifterna måste då tydligt framgå av avtalet, säger Lars Brodin. 

"Klokt att anlita en brandkonsult"

Entreprenören har ansvaret för att de arbetar på bygget har en grundkunskap om brandrisker. Det måste även finnas handbrandsläckare på byggarbetsplatsen.

–Den ska också snabbt och säkert kunna utrymmas vid en brand. Det yttersta ansvaret för detta åvilar byggherren, säger Lars Brodin.

Vid projekteringen av en byggnad anlitas vanligen en brandkonsult. Kraven på den färdiga byggnadens brandsäkerhet framgår av Boverkets Byggregler (BBR), kapitel fem.   

–Även under byggtiden är det klokt att ta hjälp av en brandskonsult för att ta fram en plan för brandskyddet under byggtiden och säkerställa att planen följs. Det kan konsulten bland annat göra genom att besöka byggarbetsplatsen, säger Lars Brodin.  

Byggherren ska numera enligt lag utse en byggarbetsmiljösamordnare för planering och projektering av byggprojektet. Samordnaren ska ta in uppgifter om samtliga risker som kan uppstå på byggarbetsplatsen.  

– Byggarbetsmiljösamordnarens övergripande bild täcker även in brandsäkerheten och Brandskyddsföreningen har tagit fram en utbildning för detta, berättar Lars Brodin. 

b
Branden, vid byggandet av en vattenrutschkana av plast på Liseberg, fick ett explosionsartat förlopp. En utredning har tillsatts för att fastställa brandorsaken. En person omkom vid branden. Foto: Privat.

Ofta anlagda bränder

När det gäller byggprojekt uppstår cirka 50 bränder om året som släckts av räddningstjänsten. 

–Flertalet bränder sker när det inte pågår någon verksamhet och är ofta anlagda enligt räddningstjänstens statistik, säger Lars Brodin. 
De flesta bränderna, vid brandfarliga heta arbeten på en byggarbetsplats, uppkommer när  cellplast används som byggmaterial.  

–Dessa bränder släcks oftast utan någon insats av räddningstjänsten, säger Lars Brodin.

Totalt sett sker de flesta bränderna i flerbostadshus. Cirka 90 personer dör varje år till följd av brand, enligt Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB).

–Förhållandevis många bor ensamma och vi vistas mer inomhus än i sydliga länder. Det är en anledning till varför relativt många omkommer vid bostadsbränder. Spisrelaterade bränder är den främsta brandorsaken i bostäder. Men rökning är den vanligaste orsaken till att människor omkommer i bränder, säger Lars Brodin. 

Allt fler höga hus byggs i trä. 
–Det innebär en ökad risk för brandspridning, en så kallad konstruktionsbrand, som kräver stora mängder vatten för att kunna släckas. Det händer ibland att man till följd av vattenskador tvingats riva hela byggnaden, säger Lars Brodin.

Generellt sett har vi en hög kompetens i Sverige när det gäller brandskydd. 

–Universiteten i Luleå och Lund utbildar brandingenjörer. Det bedrivs också mycket forskning kring brandsäkerhet, bland annat i RISE:s regi. RISE erbjuder även ackrediterad testning, inspektion och certifiering av olika konstruktioner ur brandsäkerhetssynpunkt, säger Lars Brodin. 

Brandskyddsföreningen är en allmännyttig ideell förening med visionen om ett brandsäkert och hållbart Sverige. Uppdraget är att göra samhällsnytta genom att utveckla och sprida kunskap som förebygger och minskar påverkan av bränder. Läs mer på: www.brandskyddsforeningen.se
Sök på brandskydd på:
www.boverket.se 
www.av.se

Brandfarliga heta arbeten på tillfällig arbetsplats omfattar:
•Svets- och skärarbeten.
•Lödning eller smältning av metaller eller andra ämnen, till exempel glas.
•Slipning.
•Borrning.
•Arbeten med snabbroterande verktyg till takarbeten eller borttagning av målarfärg.