Biomedicum - ett av Europas modernaste centrum för banbrytande forskning

Eftersom Biomedicum har haft en lång byggtid så har man väntat in i det sista med att genomföra hyresspecifika anpassningar av lokalerna. Det gör att lokalerna känns moderna och ändamålsenliga när det är dags att flytta in. Illustration: AP Möller och Nyréns Arkitektkontor
Visionen för nya Hagastaden är att skapa världens främsta område för life science med byggnader så som Biomedicum, Folkhälsohuset, Karolinska Institutet Science Park och andra sidan vägen ligger NKS, Nya Karolinska Solna. Illustration: AP Möller och Nyréns Arkitektkontor kopia
Biomedicum blir det första laboratorium som certifieras enligt Miljöbyggnad Silver. Foto: John Hardwick
Biomedicum i Hagastaden blir en naturlig knutpunkt och mötesplats i området. Foto: John Hardwick

Ett av Stockholms största och mest innovativa byggprojekt för tillfället är Biomedicum, ett av Europas största och modernaste laboratorium som samlar merparten av Karolinska Institutets forskare från olika discipliner. Biomedicum, som byggs i Hagastaden, blir ett högteknologiskt och högspecialiserat medicinskt laboratorium som efter flera års byggtid står inflyttningsklart våren 2018.

 

Text: Annika Wihlborg

 

Visionen för nya Hagastaden är att skapa världens främsta område för life science. Under det gemensamma namnet Stockholm Life skapas ett centrum för högspecialiserad sjukvård och världsledande biovetenskaplig forskning. Biomedicum består av fyra huskroppar byggda runt en åtta våningar hög ljusgård. Ljusgården kommer att vara en av Sveriges största. Längs med Solnavägen, som blir en huvudgata i den framväxande Hagastaden, pågår för närvarande febril aktivitet. Här byggs, förutom Biomedicum, även Folkhälsohuset, Karolinska Institutet Science Park. På andra sidan vägen ligger NKS, Nya Karolinska Solna.

Arkitektur som inbjuder till samverkan och spontana möten

Det är den välrenommerade danska arkitektbyrån C.F. Møller Architects som står för Biomedicums arkitektoniska utformning. Tanken är att planlösningen och hela utformningen ska skapa förutsättningar för många spontana möten i vardagen, samverkan över vetenskapliga gränser och erfarenhetsutbyte. En annan viktig grundtanke som präglar bygget av Biomedicum är att det kommer att finnas gemensam infrastruktur, exempelvis olika typer av dyrbar teknisk utrustning, som forskarna från de olika disciplinerna och enheterna kommer att kunna dela på.

Tidigare har Karolinska Institutets forskningsmiljöer legat utspridda på hela campus-området, men nu samlas merparten av forskningen alltså i en gemensam byggnad. Biomedicum kommer att inrymma drygt 1600 arbetsplatser och blir därmed ett viktigt nav i Hagastaden.

 

Forskare samlas i en gemensam byggnad

 

Några av de aktörer som flyttar in i Biomedicum, som blir ett internationellt center för experimentell forskning i avancerad laboratoriemiljö, är Institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi, institutionen för medicinsk biokemi och biofysik, institutionen för fysiologi och farmakologi, institutionen för neurovetenskap samt institutionen för cell- och molekylärbiologi. Biomedicum blir det första laboratorium som certifieras enligt Miljöbyggnad Silver. Byggnaden är tänkt att fungera som en naturlig knutpunkt och mötesplats i området. På entréplan finns bland annat atrium, café och offentliga utställningsrum som inbjuder till möten.

– Slutbesiktning och överlämning från oss till Karolinska genomfördes den 7 februari. För närvarande pågår individuella hyresgästanpassningar och inredningsarbeten. Inflyttningen kommer att ske successivt i främst april och maj, säger Tommy Stjernfeldt, senior rådgivare för Biomedicum på Akademiska Hus.

 

 

 

Faktaruta; Biomedicum, nybyggnation av medicinskt laboratorium i Hagastaden, Solna

Byggherre: Akademiska Hus

Generalentreprenör: Skanska

Tidsram: Byggstart 2013, beräknas stå klart våren 2018

Projektkostnad: 2,3 miljarder kronor

Lokalyta: Cirka 65 000 kvadratmeter

Arkitekt: C.F. Møller Architects

 

Inredningsarkitekt: Nyréns Arkitektkontor