BAU 2019 - smidig integrering av mediarör i pelarform av betong

Drygt 2000 utställare visade sina produkter på årets byggnadsmässa BAU i tyska München. Foto: Messe München
Impressioner från byggmässan BAU i München. Foto: Messe München
På mässan informerade företaget Max Frank AB även om en ny praktisk lösning att integrera mediarör i pelarform i betong. Bilden visar metoden som tillämpades i ett italienskt reningsverk i Brescia. Foto: Max Frank AB
Under mässan arrangerades även - arkitekturens långa natt-. Foto: Mässe München
Föredrag om EU:s nya förslag om framtida byggnadsdirektiv. Garanterat välbesökt. Foto: Messe München
Det intenationella inslaget på mässan var påtagligt i många närmast gigantiska montrar, men det handlade ju om byggande och om branschen som gärna bygger massivt. Foto: Messe München

Bland de fyra svenska utställare som deltog i årets internationella fackmässa BAU för byggmaterial, -system och renovering, som arrangerades mellan14-19 januari 2019 i München, kan nämnas Max Frank AB.

På mässan presenterade Max Frank allt mellan fiberbetongpluggar, distansrör av plast, injekteringsslang, balkonginfästning för fritt utkragande balkonger till fundamentform som lämpar sig för alla formvarianter i synlig betong samt för akustiskt öppen beläggning.

På mässan informerade företaget även om en ny praktisk lösning att integrera mediarör i pelarform i betong. 
Bäst lämpad är cirkulära pelare som lindas runt de tomma ledningarna och förstärkningen. 
Detta gör det möjligt, enligt företaget, att placera rören helt enkelt och optimalt istället för att låta dem vara oorganiserade i slutna formar.

Användningen av pelarform är särskilt praktisk, säger företagets representanter, genom dess fördelar vid hantering och så möjliggörs optimal komprimering av betongen. 

Företaget rekommenderar följande tillvägagångssätt: Installera mediarör eller tomma ledningar och förstärkning. Montera Tubbox® Multi pelarform runt den nedre betongdelen och stäng med åtdragning.

Gjut och tät den första sektionen. 

Efter härdning av betongen, avlägsna formen och montera den igen med en överlappning av 10 cm till föregående lager. Tubbox® Multi pelarform kan återanvändas flera gånger.

Tunn arkitektur

På årets BAU-mässa lanserade också företaget Rabel sitt revolutionerande Envelop 3D Building System.

Rabel Envelop 3D är ett nydanande byggsystem som uppfunnits av Rabel för att skapa oavbrutna, fullt integrerade fasader som består av fasta, glidande, tvåsidiga, gångjärns-, gardinväggs-, spindel- och väggaggregat, samtidigt som de håller en ytterst smal struktur.

Förändringen från en enhetstyp till nästa är sömlös och kräver inte tillägg av extra ramar. Alla enheter följer en tunn arkitektur och kan användas med lätthet för stora öppningar.

Maximerat insläpp av ljus

Ett ytterligare företag med svensk anknytning på årets BAU-mässa i München var Wicona.

Företagets monter hade en utställningsyta på 650 m², med 16 fullskalekonstruktioner och 40 detaljstudier av produktnyheter. Därutöver erbjöd företaget ett exklusivt seminarieprogram för konsulter, arkitekter och fasadentreprenörer.

WICONA ställde ut under parollen "DISCOVER URBAN EVOLUTION" som innehöll produkter och lösningar på teman digitalisering, design, innovation och hållbarhet.

Ländernas stadsmiljöer är under ständig förändring och utveckling. För att göra dessa områden trivsamma behövs fungerande klimatväggar, skydd mot buller och utsläpp.

- Tillsammans med personsäkerhet och maximerat insläpp av naturligt ljus är nödvändiga faktorer som bidrar till bättre livskvalitet anser Wiconas representanter. Enligt dem tar företagets designidéer och intelligenta fönster-, dörr- och fasadsystem fasta på just detta. Följande innovationer demonstrerades på mässan:

Fasad: WICTEC 50 – bågformad designfasad med integrerad LED-belysning
Fönster: WICLINE 115 AFS – kopplat fönster med uppgraderad säkerhet
Dörr: WICSTYLE 75 HD – en ny dimension av dörrar
Skjutsystem: WICSLIDE 150PS – transparens, täthet och enkelhet i kombination
Programvara: Användarvänliga uppdateringar för WICTIP och WICTOP.