I maj startar bygget av kulturhuset i Bergsjön

Foto: Higab

På grund av att de förberedande markarbetena dragit ut på tiden skjuts byggstarten av Kulturhuset Bergsjön till maj. Och i väntan på invigningen 2022 öppnar nu ett minikulturhus i Bergsjöns bibliotek.

Sedan en tid pågår de förberedande markarbetena på platsen där Kulturhuset Bergsjön ska ligga. Det handlar bland annat om ledningar för vatten och avlopp som måste flyttas för att frigöra ytan där kulturhuset ska stå.

Arbetet, som utförs av trafikkontoret i Göteborgs Stad, har tagit lite längre tid än beräknat. Det innebär att själva byggstarten, som var tänkt att ske under första kvartalet 2020, skjutits fram ett par månader till i maj.

– Vi har inte spikat datum för första spadtag än, men det känns jättebra att vi kan komma igång och bygga i maj. Vi är många inblandade aktörer i det här projektet och har ett gott samarbete med trafikkontoret, fastighetskontoret och verksamheten som ska fylla huset, säger Christian Motter, från Higab som bygger huset med Veidekke som entreprenör.

Invigning i början av 2022
Higab jobbar utifrån samma produktionstid som tidigare och räknar med att Kulturhuset Bergsjön ska stå klart för invigning i början av 2022.

Även Katja Ahlsell, som är projektledare för kulturhuset och ansvarig för verksamheten, tar förseningen med ro.

Fakta Kulturhuset Bergsjön

Kulturhuset kommer att byggas i tre våningar och bli cirka 2 500 kvadratmeter stort. I byggnaden kommer det finnas bibliotek, utställningsytor, musikstudio, black box och studierum för de som vill arbeta med lera, foto och textiler. Dessutom ska det finnas möjlighet till filmvisning och festlokal för upp till 150 människor.

Stadsdelsnämnden i Östra Göteborg (SDF Östra) kommer att driva verksamheten i huset och en extern aktör kommer att driva filmvisningarna.

Byggstart är beräknat till maj 2020. Higab är fastighetsägare och byggherre, entreprenör för projektet är Veidekke Entreprenad.