Rekordresultat för bygglov

Onsdag 24 april släppte Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, sin undersökning Öppna jämförelser Företagsklimat.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) släppte sin undersökning Öppna jämförelser Företagsklimat den 24 april. Undersökningen sammanställer resultat från servicemätningen Insikt, som fokuserar på hur företagare upplever kommunens myndighetsutövning.

Bygglov: Historiskt hög prestation

Kungsbacka kommun har fått den högsta poängen någonsin för bygglov. Långsiktiga insatser för att förkorta handläggningstider för bygglov, anmälan och förhandsbesked har gett resultat. Handläggningstiden för förhandsbesked har endast varit några veckor, och bygglovshandläggning har legat på tre till fyra veckor.

Arbetet för att förbättra företagarnas bemötande, förståelsen för näringslivets villkor och servicen har fortsatt. Samarbeten med lokala företag har varit avgörande för förbättringsarbetet, exempelvis genom innovativa metoder för att identifiera förbättringsbehov och att handläggare praktiserat hos företag.

Fortsatt förbättringsarbete

Arbetet för att ytterligare förbättra servicen fortsätter, bland annat genom digitalisering och ny teknik för att underlätta företagarnas kontakt med kommunen.

"Det är fantastiskt att företag nu upplever högre service och effektivitet i sina bygglovskontakter, och livsmedel visar också mycket goda resultat. Vi fortsätter vårt utvecklingsarbete med särskilt fokus på miljö och serveringstillstånd, där vi har tappat lite under året. Vi är övertygade om att vårt arbete kommer att skapa långsiktiga förbättringar för näringslivet i Kungsbacka", säger Katarina Öryd, förvaltningschef Bygg- och miljöförvaltningen.

Positiva trender

Sedan förra året har Kungsbacka minskat något i sitt nöjd-kund-index (NKI), från 70 till 67. Brandskydd ligger i topp med ett NKI på 83, och Livsmedel på 78. Övriga områden, förutom bygglov, har backat i årets undersökning.

Västsveriges bästa företagsklimat är en fråga som engagerar hela kommunen. För att förstå hur näringslivet upplever företagsklimatet har man en kontinuerlig dialog med företagare och följer olika undersökningar och indikatorer.

"Bygglov är en viktig fråga för ett expansivt näringsliv, så det är mycket positivt att de långsiktiga insatserna ger positiva resultat", säger Lisa Andersson, kommunstyrelsens ordförande.