Allt fler byggföretag skyddar sina containers med avancerad teknologi

Foto: Heras | Containertjänst

Varje år drabbas byggarbetsområden av inbrott, stölder och skadegörelse för miljontals kronor. Stölderna leder både till ökade kostnader, merarbete och i förlängningen även kostsamma produktionsavbrott. Det finns dock en hel del byggföretag kan göra för att minska risken för containerstölder, inte minst genom att förstärka områdesskyddet på byggarbetsplatsen.

Text: Annika Wihlborg

b
Foto: Heras | Containertjänst

En tydlig trend på senare år är att allt fler byggföretag ser över sitt områdesskydd, till stor del som en följd av det osäkra omvärldsläget. Samtidigt fortsätter antalet stölder från byggarbetsplatser att öka. Områdesskyddet förhindrar att obehöriga tar sig in på området. En grundläggande säkerhetsåtgärd är att säkra upp byggarbetsplatsen med grindar och stängsel för områdesskydd i form av en välplanerad och stabil inhägnad bestående av ett kraftigt stängsel. Glöm inte att utrusta grindar och dörrar med godkända lås och hänglås, det minskar både risken att objudna gäster tar sig in på byggområdet och sannolikheten att de ska kunna ta sig därifrån med eventuellt stöldgods.

Stöldskyddscontainers med smart DNA, spårsändare och seismisk detektion

Att installera larm, kamerabevakning samt belysning är andra exempel på åtgärder som var och en bidrar till att förebygga inbrott i och stölder ifrån förrådscontainrar. Se till att förvara det mest stöldbegärliga materialet i särskilda stöldskyddscontainers, som erbjuder ett förstärkt skydd. Stöldskyddscontainers erbjuds i olika skyddsklasser som dessutom kan förstärkas med ytterligare skyddande lager i form av larm, lås, smart DNA och spårsändare. Numera används även seismisk detektion som larmar så snart detektorn uppfattar någon form av vibration i containern.

Enligt Länsförsäkringar sker merparten av inbrotten i containrar på helger och längre ledigheter då tjuvarna vet att ingen befinner sig på området. Övervakning och larm kan dock ha en viss avskräckande effekt, liksom rörelsestyrd belysning på utsatta ställen. Bra belysning är en viktig del av ett genomtänkt områdesskydd. Det förebygger brott och är särskilt viktigt på utsatta ställen. Ett tips är att placera kamerorna och belysningen så de garanterar en tidig upptäckt så snart någon obehörig har tagit sig in på byggområdet.

Placera flera containers intill varandra

Ytterligare ett råd är att satsa på en genomtänkt placering av bygg- och förrådsbodar. Placera dem på ett sådant sätt att det är svårt att köra upp med en bil bredvid boden och dessutom gärna på en plats som maximerar risken att bli upptäckt. Ett tips är att placera flera containrar intill varandra för att försvåra eventuella inbrottsförsök.