Byggsektorn står inför skärpta klimatkrav. I Sverige pågår förberedelser för att införa gränsvärden för byggnaders klimatpåverkan senast 2030, i enlighet med EU:s energidirektiv. Exakta tidpunkter är ännu inte fastställda, men utvecklingen innebär att kraven kommer att bli tydligare. Det påverkar produktval, material och krav på dokumentation. En av de aktörer som arbetar aktivt med frågan är Grundfos.
Klimatkraven för byggnader blir successivt mer omfattande, vilket betyder att byggherrar och projektörer redan idag behöver väga in hur olika komponenter påverkar byggnaders totala klimatavtryck. I det arbetet blir miljödata i form av EPD:er (miljövarudeklarationer) ett viktigt verktyg i både projektering och upphandling.
För Grundfos, som utvecklar pumplösningar och system för vattenhantering, är miljöpåverkan en integrerad del av produktutvecklingen. Ett exempel är shuntgruppen MIXIT, som har en produktspecifik EPD och därigenom kan bidra till mer detaljerade klimatberäkningar och bättre underlag i projekten.
– Det handlar inte bara om teknikval, utan om att ha tillgång till rätt information. Med produktspecifika EPD:er går det att ge ett mer transparent och verifierbart klimatavtryck – vilket kommer att bli en förutsättning för att möta kommande krav, säger Jon Olav Eidsmo, Sales Engineer på Grundfos och fortsätter:
– Samtidigt bidrar shuntgruppen till energieffektiv drift och en stabil installation med lång livslängd – vilket också är positivt ur ett miljöperspektiv.
Från komplext till kompakt
Produktspecifika EPD:er erbjuder ett mer precist klimatavtryck än generiska, som ofta bygger på schablondata. Samtidigt handlar MIXIT inte enbart om dokumentation.
Traditionellt kan en shuntgrupp bestå av ett flertal komponenter, exempelvis ventiler, styrsystem och sensorer. MIXIT kombinerar dessa i en lösning bestående av två delar: MIXIT och en pump. Det minskar risken för fel och förenklar installationen. Med appen Grundfos GO görs driftsättningen på några minuter.
– Vi förstår att det kan kännas osäkert att lämna beprövade lösningar bakom sig. Men vår erfarenhet visar att installatörer och konsulter ofta återvänder efter att ha testat MIXIT. Den är enkel att installera, snabb att driftsätta och erbjuder samtidigt den dokumentation som efterfrågas idag, förklarar Jon Olav Eidsmo.
Att Sverige är på väg mot tydligare klimatregler står klart, men redan nu behöver byggherrar och projektörer förhålla sig till kommande krav. I det arbetet blir verifierad produktdata en viktig faktor. Jon Olav Eidsmo avslutar:
– Det är lätt att hålla fast vid det man känner till. Men verklig förändring sker när man vågar förenkla det komplexa och samtidigt levererar på kraven för transparens och dokumentation. På Grundfos vill vi vara en partner för de aktörer som redan nu tar ansvar och arbetar med verifierade miljödata – genom att erbjuda lösningar som ger full insikt i klimatpåverkan och samtidigt uppfyller höga funktionskrav.