Nya Nationalmuseum växer fram

Om drygt ett år lämnar Statens fastighetsverk över den nyrenoverade byggnaden till Nationalmuseum. Foto: Melker Dahlstrand
I norra ljusgården pågår bland annat förberedelser för putsarbete. Foto: Melker Dahlstrand
Den nya servicebyggnaden mot Museiparken. Foto: Melker Dahlstrand
Servicebyggnadens flätade fasad är gjord i betong. Foto: Melker Dahlstrand

Sedan 2008 har Statens fastighetsverk arbetat med renoveringen av Nationalmuseum på Blasieholmen i Stockholm. Först med förstudiearbete och projektering och därefter, sedan sommaren 2014, på plats i byggnaden.Två år in i renoveringen av Nationalmuseum pågår arbetet för fullt med att åter göra Friedrich August Stülers byggnad till Sveriges modernaste museum. Nu börjar arbetet övergå i en återställningsfas och på sina håll kan man börja ana slutresultatet.

80 personer arbetar både innanför och utanför Nationalmuseums väggar. Under det första året efter byggstarten 2014 låg fokus på rivning och att göra plats för allt det nya som varsamt ska adderas. Efter 22 månader har över 1 000 sprängningar genomförts med stor försiktighet både inomhus och utomhus. Det har sedan krävts cirka 20 000 vändor med minidumprar inne i Nationalmuseum för att transportera schaktmassorna ut ur byggnaden.

De flesta rivningsarbeten är nu avslutade, stora delar av teknikinstallationerna är på plats och Statens fastighetsverk arbetar istället med uppbyggnaden.

- För att effektivisera byggprocessen och minimera byggtiden arbetar vi omlott och därför befinner sig olika delar av huset i olika byggstadier. Ett par av rummen är så pass färdiga att vi har provmålat dem medan vi fortfarande slutför rivningsarbeten i andra delar på samma våningsplan. Arbetet går bra och det är fascinerande att ta del av förändringen, säger Harald Pleijel, utvecklingsdirektör vid Statens fastighetsverk.

Hänsyn till kulturarvet

Renoveringen av den byggnadsminnesmärkta museibyggnaden från 1866 genomförs med stor försiktighet och respekt för alla kulturhistoriskt värdefulla detaljer. Statens fastighetsverk försöker ta tillvara och lyfta fram alla originaldelar i byggnaden.

-  Ett exempel på detta är att vi går igenom alla golv med antikvarie och golvläggare för att diskutera vad som kan sparas, säger Cecilia Brännvall. I Strömsalen finns till exempel ett unikt mönsterlagt parkettgolv som är i så gott skick att vi kan renovera och bevara det.