Ett bygge som ska stå i 100 år

Mölndals innerstad är ett omfattande stadsutvecklingsprojekt där bostäder, handelsplatser och kontor renoveras och byggs till i modern tappning och med hållbarhet i fokus. Bild: Fredblad Arkitekter

Kvarteret Hajen i nya Mölndals innerstad genomgår just nu en stor omvandling där stora delar har rivits och många nya kvadratmetrar tillskapas. Med nya bostäder, butikslokaler och kontor växer ett dynamiskt område fram med hållbarhet i fokus.  

Redan i april 2015 påbörjades rivningsarbetet och förberedelser för att expandera kvarteret Hajen med  nya lokaler om cirka 9 000 kvadratmeter och 198 hyreslägenheter fram. Kvarteret är en del av stadsutvecklingsprojektet Mölndals innerstad, som ska göra centrala Mölndal till en levande och attraktiv stadsdel med mötesplatser, ett stort utbud av handel och plats för verksamheter och bostäder.

Rikligt med bostäder

Kvarteret Hajen kommer att innehålla moderna och attraktiva hyreslägenheter och lokaler. Av den ursprungliga byggnaden är endast en femtedel kvar men mycket av kvarterets form är given då man har bibehållit grunden och källaren. Därtill styr bullersituationen. Man bygger två plan med lokaler och ovanpå dem fyra huskroppar, varav ett höghus om 16 våningar med 14 våningar bostäder, samt tre lamellhus med bostäder om fem våningar. Totalt skapas 198 lägenheter, de flesta tvåor och treor samt några ettor och fyror. Inflyttning kommer ske etappvis med första inflytt i september 2017.

Stadsbiblioteket en samlingspunkt

Verksamhetslokalerna kommer i huvudsak fyllas av butiker, kaféer, kontor och vårdverksamhet. Även Mölndals stadsbibliotek kommer flytta in i kvarteret. Totalt kommer bibliotekets yta bli cirka 3 200 kvadratmeter i två plan och inrymma en bemannad lobby, barnens bibliotek, aktivitetstorg, läs- och arbetsplatser samt en ungdomsavdelning. Biblioteket kommer bli toppmodernt, inte minst inom it, och förhoppningvis en given mötesplats.

Dynamisk stadsmiljö

Hela kvarteret byggs i modern stil och med gedigna byggmaterial. Hållbarhetsfrågor står i fokus och ambitionen är att byggnaderna ska hålla i minst 100 år. Man har använt en jordnära färgsättning och materialvalet är i huvudsak tegel och prefabricerad betong med reliefer för att skapa ett mer spännande uttryck.

– Vi bygger för människor som attraheras av ett boende med omedelbar närhet till service och kollektivtrafik och som tycker om att bo i en dynamisk stadsmiljö med ett stort utbud nära till hands, bland annat en stor galleria, säger Mats Andersson, fastighetsutvecklingschef på Mölndalsbostäder.