Projekt: Påkostade hyreslägenheter på Nordanby äng i Västerås

Bild: Järntorget.

Projektpresentation i samarbete med Stockholms Bygg och fastighetsmarknad

Standarden på material och i interiörer blir genomgående hög. Och det görs en särskild satsning på utemiljön med växthus och odlingsbäddar.

Eleganta Parkflygeln, som står inflyttningsklar i juli 2017, blir ett av Västerås mest exklusiva flerbostadshus. Det S-formade huset med 62 hyreslägenheter har en sober fasad av kanadensiskt cederträ. SWECO Architects står för den spännande gestaltningen med utgångspunkten att skapa nya fräscha planlösningar.

 

– Utformningen med den långsmala svängda huskroppen är anpassad efter intentionen i detaljplanen. Gavellägenheterna, där vi har kunnat maximera ytan, är de mest eftertraktade. Alla lägenheter har inglasade balkonger med balkongskärmar som är perforerade i mönster som vajande gräs, säger Thomas Rehn hos byggherren Mimer.

 

Lägenheterna består av två-fem rum och kök på 49-105 kvadratmeter. Redan tidigt kopplade Mimer in en inredningsarkitekt som skapat genomgående teman för lägenheternas interiörer.  Man har tema för varje lägenhet och hyresgästen kan om så önskas välja utifrån det.

Av hänsyn till ljudmiljön har huset en tung prefabstomme i sandwichmodell mot motorvägen. Merparten av sovrummen har placerats mot gården där stommen är en utfackningsvägg av stålreglar och isolering.

Parkflygeln ingår i ett nytt bostadsområde med totalt 230 lägenheter fördelade på sex olika hus. Mimer och Aroseken står gemensamt för infrastrukturen i Nordanby äng som ligger sex kilometer från Västerås centrum. Tidigare låg en bondgård som brann ner i området som har varit ganska nergånget och oexploaterat. Men nu görs en grön satsning i den lantliga miljön.

 

– I ruinen till en gammal lada kommer det att finnas växthus, odlingsbäddar och grillplats. Vi har redan tidigare erfarenhet från Gröna Mimer och startar nu en trädgårdsförening som hyresgästerna sedan får sköta, berättar Thomas Rehn.

Text: Christina Linderoth-Olson.

 

FAKTA

 

Nybyggnation av flerbostadshus med hyreslägenheter i Nordanby äng, Västerås

Byggherre: Bostads AB Mimer

Totalenprenör: HMB Construction AB

Arkitekt: SWECO Architects AB

Byggstart: Oktober 2015

Färdigt: Juli 2017