Natursten vinner mark

Ett berömt exempel på användning av natursten - granit från Göinge i norra Skåne täcker Riksbankshusets fasad. Arkitekt Peter Celsing hittade stenen som klövs av bohuslänska stenhuggare så att den skrovliga ytan kom fram.Foto: Sveriges Riksbank.

Text: Christina Linderoth-Olson

                                                                                                                Foto: Sveriges Riksbank, Sveriges                                                                                                                                                                                         Stenindustriförbund

 

Natursten vinner mark

 

Sveriges Stenindustriförbund märker en klar efterfrågan på natursten som granit, kalksten och marmor, både på offentliga platser och i fastigheter. Varje år delar förbundet ut Stenpriset som fått bred uppmärksamhet.

 

I september utses de tre finalisterna till Stenpriset 2017. Åtta spännande projekt från hela landet är nominerade, bland annat kongressanläggningen Malmö Live, omgestaltningen av Brunkebergs torg i Stockholm, restaureringen av Stora Hammars kyrka med hjälp av modern teknik och den nya entrén till Helsingborgs Central. Juryn har tittat på allt från hantverkets detaljer till stora projekt som förändrar en hel stadsmiljö

-Stenprojekten som nomineras ska vara estetiska, hållbara och nyskapande. Dessutom ser vi till helheten och det totala intrycket av platsen, säger Kai Marklin, ordförande i Sveriges Stenindustriförbund och juryordförande.

Intresset för den miljövänliga naturstenen ökar i Sverige. Runt 80 procent används i utemiljöer, främst på offentliga platser som parker och torg.

Stenindustriförbundet ser en klar ökning av natursten i inredningar, både i villor och flerbostadshus. Bland annat används sten i kök, till exempel på bänkar, men också i badrum och till golv. Materialet är hållbart och höjer bostadens status.

Natursten gör sig också fint på fasader men det är viktigt att monteringen görs på rätt sätt. Det finns lite olika infästningsmetoder – mekaniskt, med till exempel kramlor, eller montering i fästmassa.

Just nu pågår ett projekt där montering i häftmassa testas. Där undersöks vilka krav som ska ställas på underlag/byggstomme och vilka krav som ska ställas på fästmassan för att få en konstruktion som är långsiktigt hållbar. Inom ramen för projektet sammanställs också bra och dåliga exempel på befintliga naturstensfasader.

 

Granit är mest omtyckt

 

Volymmässigt är granit den natursten som används mest. Graniten finns i olika färger, till exempel Grå Bohus Tossene och Röd Bohus Skarstad. Kalksten är också stort och efterfrågan på marmor, bland annat Kolmårdsmarmor, ökar kraftigt.

Sandsten är inte lika vanligt här som i till exempel Frankrike – förutom i restaureringsprojekt. Många äldre byggnader har detaljer i sandsten och kalksten som vittrat sönder, som tegelkyrkor byggda för runt 100 år sedan. Två kända och omfattande restaureringsexempel är annars Stockholms slott och Nationalmuseum.

-Det finns en bra kompetens i att tillverka nya delar och sätta upp dem. Moduler av de trasiga delarna görs med hjälp av 3D-teknik, sedan tar stenhuggaren vid, berättar Kai Marklin.

 

FAKTA

 

Stenindustrin i Sverige omsätter runt 1,3 miljarder kr årligen. Brytning av natursten står för runt 300 miljoner kr och där går ungefär 90 procent på export. Förädling av svensk natursten omsätter runt en miljard kr. Under 2016 ökade användningen av natursten i Sverige med 24 procent.

(Källa: Sveriges Stenindustriförbund)