Föredraget om höghusbranden i London lockade många åhörare

Föredraget om höghusbranden i Grenfell Tower i London i juni 2017, som krävde minst 80 liv, var välbesökt. Foto: Ferhat Culfaz
Martin Olander är programansvarig för det årligen återkommande eventet Brandskydd. Årets upplaga, den elfte i ordningen, lockade 352 besökare som är nytt rekord. Foto: Stefan Andersson

Brandskydd 2017 i Upplands Väsby lockade 351 besökare från hela landet.

–Det är nytt rekord, berättar brandkonsulten Martin Olander och programansvarig för Brandskydd.

Ett väl sammansatt föredragsprogram vidgade besökarnas kunskaper om det viktiga brandskyddet. Föredraget om höghusbranden Grenfell Tower i London, som krävde minst 80 liv, var välbesökt. 

 

Branden startade på fjärde våningen i ett kombinerat kyl- och frysskåp i den 67 meter höga byggnaden. Den spred sig okontrollerat och snabbt upp i byggnaden via fasaden.

Vid en renovering byggdes en ny yttre fasad av aluminium ovanpå den gamla av tegel. Det är materialvalet till denna fasad – eller snarare det lättantändliga material som användes som isolering mellan fasaderna - som kan vara orsak till brandens snabba spridning. Till det bidrog också avsaknaden av sprinkler. Sannolikt är det flera samverkande orsaker bakom brandens katastrofala förlopp och utredningen pågår fortfarande.

Föredragshållare var Lars Boström på forskningsinstitutet  RISE och Sarah Colwell, Building Research Establishment, ett forskningscenter i England. 

–De berättade att det finns många olika provningsmetoder för fasader i Europa och att förslaget på ny teststandard kan vara ett viktigt steg mot säkrare fasader, säger Martin Olander. Det var också intressant att få höra om det politiska spelet för att få en bred acceptans inom EU för en ny teststandard. Den bör baseras på lagom många, väl valda befintliga europeiska standarder, ansåg föredragshållarna. Hur bra testmetod man än har är det också viktigt att se över kontrollsystemet för att få säkrare fasader. Om fasaden t ex sätts upp fel kan branden ändå få fäste i brännbart material. 

 

Branschaktuella frågor

Brandskydd arrangeras av Sveriges Brandkonsultförening, Brandforsk, Sprinklerfrämjandet och Informationsbolaget. Temat för Brandskydd 2017 var ”Utifrån och in” och handlade om hur olika aktörer på ser på brandkonsultbranschen. Brandkonsulter och anställda inom räddningstjänsten och byggbranschen är några exempel på besökarnas bakgrund.

–Programmet baseras på förslag från deltagarna i föregående års upplaga av Brandskydd och våra samverkanspartners, säger Martin Olander. Det innehåller också branschaktuella frågor som fångats upp genom programgruppens kontaktnätverk. Räddningstjänstens roll i byggprocessen är en sådan fråga. Om den berättade Magnus Lundqvist från räddningstjänsten i Karlstadregionen och Malin Vestin från MSB.

 

Viktigt med rätt kompetens

–Under 2018 släpps en handbok om räddningstjänstens roll i byggprocessen, berättar Martin Olander. Innan ett bygglov beviljas måste byggnadsnämnden förvissa sig om att  byggherren har tillgång till rätt kompetens, så att gällande regler enligt BBR (Boverkets Byggregler) kan uppfyllas. Det gäller inte minst brandsäkerheten. Ur rättslig synvinkel har räddningstjänsten inget ansvar under byggprocessen men kommunen kan givetvis ändå använda räddningstjänsten som bollplank och remissinstans. Men det får inte leda till att kommunen genomdriver högre krav än vad som stadgas i BBR.