Många fördelar med FTX-system i Svensk Ventilations jämförelse

Att sova med öppet fönster kan försämra luften i bostadens övriga rum i fastigheter med FX-ventilation.
Bengt Bergqvist, som driver Bengt Bergqvist Energianalys och har varit med och utformat rapporten för Svensk Ventilations räkning.

Text: Annika Wihlborg

FX- och FTX är de två vanligast förekommande ventilationssystemen i svenska flerbostadshus. Branschorganisationen Svensk Ventilation har i en rapport jämfört de två ventilationssystemen med fokus på aspekter som systemuppbyggnad, komplexitet, robusthet, luftkvalitet, underhåll och energiekonomi. Rapporten visar att FTX-systemens marknadsandel sannolikt kommer att öka framöver eftersom FX-systemen bedöms få svårare att klara framtidens krav på energiprestanda och luftkvalitet.

FX-systemet har frånluftsaggregat med filter, återvinningsbatteri och fläkt, som normalt placeras i fläktrum på vind. Frånluft evakueras ut från lägenheternas bad, WC och kök och uteluft tas, i denna jämförelse, in via uteluftsdon placerad bakom radiator. Uteluften kan filtreras via ett filter bakom radiatorn. Frånluftens värme tillvaratas via en värmepump.

För att uteluft ska kunna sugas in till varje FX-ventilerat sovrum krävs att undertrycket i sovrummen relativt uteluften är tillräckligt stort. Om exempelvis ett fönster öppnas i ett annat sovrum kommer ventilationen av övriga rum att halveras även om sovrummet med öppet fönster har dörren stängd.

 

Många bostadsbyggare väljer FX-ventilation

– Många vill sova med öppet fönster, men få vet om att det kan försämra luften i bostadens övriga rum i fastigheter med FX-ventilation. Trots att balanserad ventilation i praktiken länge har varit ett myndighetskrav på våra arbetsplatser så väljer fortfarande många bostadsbyggare den betydligt osäkrare lösningen med enbart frånluft, säger Bengt Bergqvist, som driver Bengt Bergqvist Energianalys och har varit med och utformat rapporten för Svensk Ventilations räkning.

 

Genomförda mätningar visar att uteluftflödet i ett sovrum för två personer varierar mellan 2,2 till 6,2 l/sekund, medan luftflödet i FTX-byggnadens sovrum är relativt konstant vid 10 l per sekund. Mätningar av koldioxidhalter i sovrum visar på högre halter i sovrummet med FX-system jämfört med motsvarande sovrum med FTX-system.

 

Viktigt att uteluftsfiltret byts årligen

Svensk Ventilation har jämfört ventilation och luftkvalitet i sovrum med sovande personer i verkliga bostäder – en med frånluftsventilation (FX) och en med balanserad ventilation (FTX). Med sovrummets fönster på glänt med 2 cm så reduceras tilluftsflödena kraftigt i FX. Öppnar man dessutom det angränsande sovrummets innerdörr med 5 cm, så förvärras situationen ännu mer. Uteluftflödet sjunker till en fjärdedel av Folkhälsomyndighetens riktvärde och koldioxidhalten stiger till hela 4 000 ppm. Flödena i det FTX-ventilerade sovrummet påverkas inte alls, och koldioxidhalten håller sig på måttliga 1 000 ppm.

 

Med FX-ventilation krävs fyra gånger så stora radiatorer som vid FTX-ventilation. Fördelarna med FX-system är att det inte finns något behov av tilluftskanaler samt att de kräver mindre schakt och fläktrum. Det är också mindre behov av avfrostning och genom undertryck i lägenheterna är det mindre risk för fukt i fönster och ytterväggar samt mindre risk att matos sprids till trapphuset, säger Bengt Bergqvist.

I fastigheter med FX-ventilation är det viktigt att uteluftsfiltret i uteluftsdonet byts minst en gång per år, annars ökar undertrycket och uteluften tas in via byggnadens otätheter.

– FTX-ventilationens fördelar är många eftersom den inte påverkas av användarnas beteende, filterbytena är enklare och energikostnaden lägre, säger Bengt Bergqvist.

 

 

  • Fakta:
    FX- och FTX är de två vanligast förekommande ventilationssystemen i svenska
  • flerbostadshus.
    Genomförda mätningar visar att uteluftflödet i ett sovrum för två personer varierar mellan 2,2 till 6,2 l/sekund, medan luftflödet i FTX-byggnadens sovrum är relativt konstant vid 10 l per sekund.