Flytten av Kiruna är troligen världens största projekt i sitt slag. Göran Cars, professor i samhällsbyggnad, leder projektet och ska berätta om det på Sustainable Days.
– Kirunaprojektet är ett utmärkt tillfälle att omsätta mina forskningsörn i praktiken, menar Göran Cars, verksam vid Tekniska högskolan i Stockholm. Flytten berör centrala Kiruna med 3 000 bostäder samt kommersiella och offentliga lokaler och kostar mellan 15-20 miljarder kronor. Stadskärnan ska flyttas till Tuollavaara, som till stor del består av gammal industrimark. Kiruna är till ytan lika stort som Skåne, Blekinge och Halland tillsammans men har bara cirka 23 000 invånare.
Rätt mix utmaningen
– Det handlar om att bygga upp en ny stad så att alla dagens funktioner finns med och samverkar på bästa möjliga sätt, säger Göran Cars. Det ska byggas bostäder, arbetsplatser, vårdinrättningar, lokaler för offentlig service, fritidsaktiviteter med mera. Och det ska anläggas, parker vägar och gator. Den stora utmaningen är att skapa en bra mix av allt detta, så att kirunaborna trivs, känner trygghet och stannar kvar. Det är särskilt viktigt eftersom det innebär ett trauma att tvingas lämna den invanda miljö, där många bott och verkat i decennier.
Göran Cars jobbar nu med en plan för avvecklingen av det gamla Kiruna och framväxten av det nya med ett tidsperspektiv på cirka 20 år.
– Planen innehåller en beskrivning av allt som ska rivas och av allt som ska byggas nytt, berättar han. Bostäder, sjukhus, kyrka, stadshus, gymnasieskola, arbetsplatser, affärslokaler med flera byggnader ska jämnas med marken. Sedan byggs allt upp på nytt igen. Dialogen med alla som är involverade i detta megaprojekt är mycket viktig. En stor del av min tid ägnas därför åt denna dialog, där många lyfter fram hållbarhetsaspekten.
En triad svår att förena
Sustainability betyder just hållbarhet och Göran Cars delar in begreppet i ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet. De är dock inte lätta att förena:
– Det är svårt att bygga bostäder som folk i normala inkomstlägen har råd med - den sociala dimensionen - och samtidigt uppnå den ultimata ekologiska hållbarheten. Den utmärker Djurgårdsstaden i Stockholm och Västra hamnen i Malmö men där har bara de högavlönade råd att bo. Jag efterlyser därför nya former och arenor för att rätt kunna balansera hållbarhetens triad. Det går dock inte att helt eliminera målkonflikten.
Sustainable Days innehåller föredrag från tyska arkitekter och samhällsplanerare (se separata artiklar).
– Vi har en del att lära av Tyskland, till exempel när det gäller att utforma stadsmiljön, så att bilen inte blir ett alltför dominant och störande inslag i stadsbilden, avslutar Göran Cars.