Hårdare krav från beställare ska ge färre olyckor

"Tuffare krav driver utvecklingen framåt, och det är bra.", sade Ola Månsson, vd för Sveriges Byggindisutrier under seminariet. Foto: Davis Magnusson

Tuffa krav för entreprenörerna ifrån byggherrarna är den viktigaste åtgärden för att minska antalet olyckor och för att få en sund konkurrens. Om byggherren redan under upphandlingen anger nolltolerans för olyckor så kommer entreprenörerna tvingas till att lyfta sitt säkerhetsarbete till en högre nivå, annars går de upphandlade uppdragen till andra. Det var en av de slutsatser som framkom på Sveriges Byggindustriers säkerhetsseminarium på Nordbygg 2014.

Av föreläsarna var det flera som vittnade om vikten av tydligt ledarskap, information och utbildning av samtliga aktörer på arbetsplatsen. Vid bygget av Citybanan i Stockholm har Trafikverket placerat säkerheten i topp på agendan. Man träffar regelbundet alla byggledare och har gemensamma workshops, håller säkerhetsgenomgångar med alla entreprenörer och informerar samtliga 2000 medarbetare på deras eget språk.

– Alla vet vad de ska göra – då är det bara att göra det, att sluta prata och sätta i gång, sade Tomas Ringdahl, Akademiska Hus, och betonade att beställarna måste ställa högre krav på entreprenörerna så att säkerheten alltid prioriteras.

Tomas Ringdahl ser gärna att landets byggherrar går samman och etablerar ett Safe Construction Council vars främsta uppgift är att driva på utvecklingen mot en nollvision för olyckor.

– Tuffare krav driver utvecklingen framåt, och det är bra. Alla individer på arbetsplatsen måste se sin del i det hela, men ytterst är det chefernas ansvar att genom noggrann planering och rätt insatser skapa förutsättningar för säkra arbetsplatser. Idén om ett särskilt Safe Construction Council är väldigt spännande och ett förslag som jag välkomnar, sade Ola Månsson, vd för Sveriges Byggindustrier.

Exploateringskontoret i Stockholm har som beställare tagit säkerhetsansvaret ett steg längre och tillämpar högre krav, som i vissa avseenden är ännu hårdare än rådande lagstiftning. Här handlar det bland annat om tidiga säkerhetsgenomgångar och riskbedömningar redan på projekteringsstadiet, introduktionsutbildningar för varje individ på arbetsplatsen, detaljerade planer för skalskydd, inpassering (ID06), leveranser, vakt- och säkerhetsronder, insatsplaner vid eventuella tillbud, avfallshantering med mera.

– Som beställare måste man ta kommandot och bestämma reglerna, så får entreprenörerna rätta sig efter det, sa Stephan Wrang, Exploateringskontoret.