Hur kan en golfanläggning se ut idag och vad kan den innehålla? På Kallfors har man försökt tänka utanför bunkern och se lite bredare på vad en anläggning kan vara. Och då avses inte vattenhinder.
Historien bakom Kallfors är en familjeaffär. 1995 drog Lars Flyning, med bakgrund som golfpro, tillsammans med sina barn igång Kallfors Golfbana vid den egna gården strax utanför Järna.Lars, Sonen Johan och dottern Anna driver verksamheten idag. Den välkände banarkitekten Sune Linde ritade sedan 18-hålsbanan som stod klar 1997. Förutom den banan finns numera även ytterligare en niohålsbana och en lättare Pay and Playbana som en inkörsport till de större utmaningarna.
En visit på 18-hålsbanan, som är vackert infogad i det som tidigare var åkermark och skogsmark, ger vid handen att den erbjuder en del utmaningar både vad gäller topografi och hinder. Men som på modern anläggningar idag kan man själv välja utslagsplats efter den egna nivån på varje hål. Banan är så pass kuperad så många väljer att hyra en eldriven golfbil för sin runda.
Väl tillbaka i klubbhuset förstår man att Kallfors även handlar om annat. Förutom en hotellbyggnad med sjutton dubbelrum finns också restaurang och en komplett golfshop. Men det finns även en satsning på träning och hälsa, också för att både locka ickegolfare och även få en längre säsong. Kallfors vill locka både medlemmar och nya intresserade människor i närområdet att bli inspirerade till träning året om. Man har också installerat ett utegym i närheten av klubbhuset och planerar för flera löparstråk.
Johan Flyning berättar sittande i klubbhuset med utsikt över artonde hålet att man också projekterat ett stort antal bostäder i närområdet. Dessutom samarbetar man med skolorna och erbjuder ”Skolgolf” kostnadsfritt för att sänka tröskeln till att börja golfa.
- Det är förstås hela tiden viktig att leverera juste kvalitet. Kallfors ska kännas som ett ”säkert kort” och ge golfkänsla och god service. Vi vill se Kallfors som en mötesplats där det känns öppet att komma även om man inte spelar golf, menar Johan.
Fast Kallfors är ju framför allt en golfanläggning. Med gräs, hål, bunkrar och vattenhinder.
- Golf handlar främst om att hantera vatten. Är det för lite måste man vattna och är det för mycket är det dränering som gäller. Och det största vattenhindret är förstås regn. Som golfanläggningsägare är man skör, avslutar Johan.
När det öser ner är det svårt att låtsas som det regnar. Och lysande att kunna erbjuda något annat.