Arbetet med två nya kontorshus i stadsdelen Arenastaden i Solna är i gång på allvar. Det är ambitiösa nybyggnadsprojekt som ska rymma moderna arbetsplatser för 3 000 personer och ingå som en del i ett av Sveriges största stadsutvecklingsprojekt.
20 miljarder kronor kommer under en tioårsperiod att investeras i Arenastaden vid Solna station för att bygga ny infrastruktur, bostäder, kontor, köpcentrum, hotell och en nationalarena.
Kvarteret Uarda 1, mitt emot Mall of Scandinavia, är en del av visionen. De två nya kontorshusen består av vardera två huskroppar som är sammanlänkade med varandra.
I Hus C är kontorsvåningarna organiserade runt fyra mindre ljusgårdar med utsikt mot Arenastadens huvudgata, Evenemangsgatan, och mot parken i söder, på motsatt sida. Liksom i hus B har arkitekterna satsat på flexibla arbetsplatser och öppna lösningar för att gynna möten och samarbete. Från takterrasserna på översta planet går det att se ut över Råstasjön. Stommen restes under sommaren 2014 och 7 000 kvadratmeter är redan uthyrda till Svenska Spel.
Nästa stora spadtag är planerat till oktober, då Hus B ska grundläggas. B-huset kännetecknas av naturliga material i skandinavisk anda: ljusa träslag och en mycket modern arkitektur. Fastigheten skal klassas som Miljöbyggnad Guld. De två öppna ljusgårdarna med kalkstensgolv, bearbetade träväggar och det färgade glaset understryker det moderna uttrycket.
Byggnaden har en geometri som underlättar kommunikation mellan de olika delarna och våningsplanen. Huset innehåller generellt många interna mötesytor. Arkitekten har sett framför sig ett myller av folk som rör sig vertikalt och horisontalt kring en öppen trappa. En centralt placerad loungeyta på varje våningsplan, öppen mot ljusgården som vetter mot den livliga Evenemangsgatan förstärker känslan av en byggnad som sjuder av liv.
– De flesta nya kontorshus är ritade med tanke på aktivitetsbaserade arbetsytor, vilket ju leder till många lounger och mötesytor. Vi ville göra ett hus med uppglasad karaktär som är genomlyst inifrån - ett hus där verksamheten pågår öppet istället för slutet, säger arkitekt Torbjörn Edgren på T+E Arkitekter.
– Fabege jobbar med alla typer av hyresgäster. Fastigheterna på Uarda 1 är planerade med tanke på detta, de är flexibla och transparenta. Fördelen med nybyggnation är att både byggherre och hyresgäst kan styra utvecklingen och hitta speciallösningar, säger Ali Ranji, projektchef på Fabege.
Att de båda kontorshusen ser lite olika ut är ett medvetet drag.
– Vi ville ha ett mångfacetterat och miljömedvetet kvarter och det tycker jag att vi har fått till, säger han.
Förhandlingar med hyresgäster till resterande ytor i C-huset och till Hus B pågår som bäst.