Nya stadsdelen Kvillebäcken på Hisingen i Göteborg ska inte bara bli en sovstad. Det ska bli en socialt hållbar stadsdel som är levande och trivsam från början. Det är sju byggföretag och Älvstranden överens om.
På Hisingen i Göteborg planeras och byggs en helt ny stadsdel på 115 000 kvadratmeter. 2 000 nya lägenheter kommer att samsas med kontor, butiker, restauranger, daghem och en rad andra verksamheter.
Området byggs av ett konsortium som består av sju byggföretag och Älvstranden Utveckling AB, som tillhör Göteborgs stad. Målet är att skapa en socialt hållbar stadsdel som är levande och trivsam från början.
Kvillebäcken är ett pionjärprojekt. Nyckelorden är variation och genuin stadskänsla. Varje bolag kommer att sätta sin prägel på Kvillebäcken, med olika material, byggtekniker och inte minst arkitektur. Bebyggelsen kommer att bli en blandning av låga och höga hus, hyresrätter och bostadsrätter.
En gemensam vision i Kvillebäcksfördraget
Miljöambitionerna för Kvillebäcken är höga. Bland annat ska trafik och bebyggelse anpassas till ett hållbart samhälle. Människor ska exempelvis inte vara beroende av biltransporter. Istället skapas en cykelvänlig stadsdel med cykelbanor, gångfartsgator, cykelpooler och många cykelparkeringar.
Även grönområden har planerats noga, med Kvillebäcksparken som den stora stadsparken. Har finns också många små insprängda gröna ytor, så kallade ”pocket-parker”.
Grunden för Kvillebäckens miljöarbete, Kvillebäcksfördraget, är en gemensam vision för stadsdelen. I Kvillebäcksfördraget lovar de sju byggherrarna att omvandla Kvillebäcken till en socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbar stadsdel.
Området ska präglas av social livskvalitet med trygghet och mångfald. För att uppnå detta ska boendeformerna blandas med en fjärdedel hyresrätter och tre fjärdedelar bostadsrätter. Dessutom finns en tillåtande attityd till egna initiativ på gårdar, gator och parker, som till exempel anordnande av gatufester, filmvisningar, odlingar och sport.
Kvillebäcken – best practice
Hela Kvillebäcken byggs med miljötänkande i fokus. Göteborgs program för Miljöanpassat byggande gäller i hela området. Det innebär bland annat livscykeltänkande, låg miljöpåverkan, minimering av kemikalier och god inomhusenergi.
– Vi har satsat mycket på miljösmart mobilitet. Parkeringsnormen för bil är låg, en halv bilplats per lägenhet. Samtidigt får cyklar trygga och bekväma förvaringsmöjligheter i cykelrum och cykelgarderober, berättar Erica Bengtsson, miljöstrateg på Älvstranden Utveckling AB.
Därtill används verktyget Grönnytta för samordning av grönska, dagvattenfördröjning och biologisk mångfald.
– Vi visste att det gick och var lönsamt att bygga energieffektiva hus och vi ville att hela Kvillebäcken skulle bli best practice när det gäller energiprestanda, säger Erica Bengtsson.
Landskapsarkitekturen underlättar möten
02landskap fick i uppdrag att utforma miljöerna runt om i Kvillebäcken. Deras uppdrag var att skapa ett område som hade gott om mötesplatser för en socialt hållbar stadsdel; en grön stadsdel med inslag av små parker och en gårdsgatukaraktär.
– Vår målsättning har varit att utforma de offentliga rummen så att de främjar det sociala livet för boende och besökande, säger Ulrika Gunnman på 02landskap. Genom att skapa gott om sittplatser, mycket grönt och genom att utforma gatorna som gångytor snarare än körytor, så ville vi underlätta för möten mellan människor, menar Ulrika.
Inte minst Kvillebäcksparken har blivit en viktig rekreationsplats. Här har ett nytt gångstråk längs vattnet skapats, träd har planterats och en ny bro över Kvillebäcken har byggts. Genom att dessutom tänka på belysning, skapa lekskulpturer och en välutrustad lekplats har parken blivit en trygg och välutnyttjad oas.
Ett gigantiskt integrationsprojekt
I området byggdes även en saluhall. Kvillebäckens Saluhall invigdes i september 2013 och omfattar 1 500 kvadratmeter handel i två plan. Saluhallen ägs av det kommunala bolaget Älvstranden Utveckling AB men förvaltas av Millenium Tower AB.
– Vårt uppdrag från staden består av att utveckla hållbara stadsdelar som tar hänsyn till de tre dimensionerna, den ekonomiska, ekologiska och sociala, berättar Emma Hedenryd, projektledare för saluhallen på Älvstrandens Utveckling AB. Dimensionen som vägt tyngst i utvecklingen av saluhallen har varit den sociala.
Kville Saluhall är ett resultat från den arkitekttävling som utlystes av Älvstranden Utveckling tillsammans med Sveriges Arkitekter 2011. Det vinnande bidraget från Gustav Appell Arkitektkontor utsågs av en namnkunnig jury med representanter från Göteborg och branschen i stort.
Saluhallen år byggd i betong och tegel där det göteborgsgula teglet dominerar uttrycket. Den är öppen och den trappande formen ger en interiör med flödande naturligt ljus inne i byggnaden. Här finns handlare och restauranger, små delikatessbutiker, restauranger och caféer.
– Saluhallen kan likställas med ett gigantiskt integrationsprojekt; nya och äldre stadsdelar skall knytas samman och olika kulturer ska mötas. Kville saluhall ska vara en tillåtande plats där alla känner sig välkomna, säger Emma Hedenryd.
Ny julmarknad har premiär 2014
Inför julen kommer för första gången en julmarknad att arrangeras i Kville Saluhall. Pantea Asgari är driftansvarig för Kvillebäckens Saluhall:
– Julmarknaden, Kvillejul som den är döpt till, är den första julmarknaden som har planerats av Kville Saluhall och Kvillebäcken. En del av handlarna som finns i saluhallen kommer att vara med på julmarknaden. Främst kommer "juliga" produkter som lussebullar, julostar, glögg och pepparkakor att säljas, berättar Pantea Asgari.
Det kommer också att finnas försäljning av granar, och en grupp kommer att sjunga julsånger. Dessutom ska man kunna beskåda stadsdelen avbildad med hjälp av pepparkakor, självklart bakat av ekologiska ingredienser.
– Till Kvillejul är alla välkomna, från de matintresserade till dem som söker ny bostad i en ny och häftig stadsdel, säger Pantea Asgari.