Kristianstad Vattenrike har fått sitt rede

Naturum Vattenriket ligger mitt i våtmarken runt Helge å vid Kristianstad. Foto: Sven-Erik Magnusson
Naturum Vattenriket ligger mitt i våtmarken runt Helge å vid Kristianstad. Foto: Sven-Erik Magnusson
Naturum Vattenriket ska föra tankarna till ett rede i vassen. Foto: Sven-Erik Magnusson
Naturum Vattenriket ska föra tankarna till ett rede i vassen. Foto: Sven-Erik Magnusson

I slutet av förra året invigdes Naturum Vattenriket. Stigande kostnader och besvärliga grundförhållanden till trots står nu en arkitektonisk pärla redo att lotsa besökare vidare ut i naturen.

Våtmarksområdet runt Helge å vid Kristianstad när en unik flora och fauna. Bland vassen, sumpskogarna och strandängarna finns sällsynta arter. Området Kristianstad Vattenrike är godkänt som biosfärområde av Unesco. Det är lätt att nå med både bil och tåg. Ändå är naturen svårtillgänglig. Det är en snårig vegetation, dessutom stiger och sjunker vattnet med årstiderna.

När Naturum Vattenriket invigdes i slutet av november förra året fick besökarna en naturlig port till området där information om landskapet finns samlad. Naturum, ett koncept lanserat av Naturvårdsverket, är ett informationscenter för ett områdes geologi, flora, fauna och kulturhistoria.

Naturum Vattenriket bygger på Whites tävlingsbidrag ”Rede i vassen” från 2007.

– Tonen och grunddragen är de samma. Det är främst innehållet som ändrats, kontorsytorna har minskat och restaurangdelen har fått mer utrymme, säger Fredrik Petterson på White Arkitekter.

Växer fram ur vassen

Fredrik Petterson har jobbat med flera andra projekt i naturnära maritima miljöer. Ett uppmärksammat exempel är Kastrup Sjöbad söder om Köpenhamn.  Han berättar att gestaltningen av Naturum Vattenriket bygger på två huvudtankar.

En tanke är att huset ska se ut att växa upp ur vassen. Fasaden är täckt av smala vertikala träribbor som förstärker bilden av huset som en förlängning av vasstråna.
Den andra tanken hänger ihop med de två broar som leder fram till huset där det vilar på pelare mitt i våtmarken. Där broarna möts genomgår de en transformation och skruvar sig uppåt i form av huskroppen.

Mycket fanns angivet redan i tävlingsprogrammet, broarna samt husets placering och höjd till exempel. Just broarna har en central roll för bygget. Besvärliga grundförhållanden, det visade sig vara 30 meter ner till fast mark, gjorde att prislappen steg från 60 till 90 miljoner. En merkostnad som Kristianstad kommun fick stå för. Endast 16 miljoner kom från statliga medel. Bron som öppnar upp kommunikativa möjligheter för gång- och cykeltrafikanter ger ett mervärde för kommunen.

– Kommunen har önskat sig en bro över våtmarken under lång tid, säger Jörgen Holm på Kristianstad kommun.

Han är mycket positiv till projektet som han tror är av stor betydelse för Kristianstad.

– Det är en bra startpunkt för dem som turistar här. Vi har redan haft många besökare. Parkerar man på Naturums parkering kan man också promenera över bron för att komma in i centrala Kristianstad, säger han.

Naturnära material

Först och främst ska Naturum Vattenriket naturligtvis vara en port till de omgivande våtmarkerna. Något som har haft stor inverkan på gestaltningen. Fredrik Petterson på White Arkitekter berättar:
– Husets form och möjligheten att röra sig runt fasaden gör att naturen kan upplevas från olika håll. Att använda naturmaterial som trä är ett sätt att få huset att närma sig naturen ännu mer.

Fasaden är av värmebehandlat trä utan annan ytbehandling och ska få gråna med tiden. Interiört är trästommen exponerad. Där kompletteras träet med skivor av cementbundet träspån.
– Eftersom huset står på höga pålar var det svårt att skapa en närhet till naturen. Det löste vi genom att bygga huset i tre nivåer. Den lägsta nivån står broarna för. På dem är man nära vattenytan, säger Fredrik Petterson.

Bottennivån, cirka fyra meter över vattenytan är en mellannivå. Där har besökaren god sikt över växtligheten. På den tredje nivån ligger en stor takterrass samt restaurangen. Därifrån är det fri sikt över både våtmarken och Kristianstad. På en avsats ovanför restaurangen finns dessutom en mindre balkong med kilometerlång utsikt över Vattenriket.

 

Fakta

Nybyggnad, Naturum, Kristianstad

Byggherre: Kristianstad kommun

Arkitekt: White Arkitekter

Generalentreprenör: NCC

Bruttoyta: 900 kvadratmeter

Tidsram: sommar 2009-höst 2010

Projektkostnad: 91 miljoner kronor