Arbetsmiljöverket har inlett en bred satsning mot buller och vibrationer på arbetsplatser. Cirka 400 arbetsställen från Dalarna och norrut ska besökas. Varje år anmäls cirka tusen fall av bullerskador och uppskattnings utsätts 400 000 svenskar för vibrationer under minst en fjärdedel av sin arbetstid.
Arbetsmiljöverket har inlett en bred satsning mot buller och vibrationer på arbetsplatser. Cirka 400 arbetsställen från Dalarna och norrut ska besökas. Varje år anmäls cirka tusen fall av bullerskador och uppskattnings utsätts 400 000 svenskar för vibrationer under minst en fjärdedel av sin arbetstid.
Arbetsmiljöverket har under våren inlett en storsatsning mot skador av buller och vibrationer. Cirka 400 arbetsplatser ska besökas från Dalarna och norrut. Vid en liknande insats i södra Skåne förra året upptäcktes brister hos 70 procent av 600 besökta arbetsgivare. Det som undersöktes var om hörselskydd användes och om personalen blev erbjudna medicinska kontroller vid arbetsplatser där det förekommer höga ljudnivåer och vibrationer.
I årets satsning vill man bidra med kunskap om riskerna, samt hur man kan förebygga skadorna.
– Vår ambition med projektet är också att ställa krav och få igång en riskbedömning och ett förebyggande arbete med detta, säger Kjell Holmberg på Arbetsmiljöverket.
Senare i år följs besöken upp och resultaten redovisas i höst.
Två insatsvärden för buller
Varje år anmäls anmäls cirka ett tusen fall av hörselnedsättning och tinnitus som är orsakade av buller. Mestadels av män. Riskerna finns inom en rad yrken i olika branscher, såsom maskin- och fordonsförare, betong- och stenindustriarbetare, montörer, gjutare, plåtslagare, bil- och motorreparatörer och byggnadsarbetare. Vid skötsel av fastigheter, kyrkogårdar och golfbanor förekommer också buller och vibrationer. Problemen är som allra störst i metall- och byggnadsindustrin. Uppskattningsvis 400 000 personer utsätts för vibrationer under minst en fjärdedel av sin arbetstid.
Håkan Rosengren, som leder projektet, berättar i ett pressmeddelande att åtgärder ibland måste vidtas.
– Det är viktigt att man ute på arbetsplatserna undersöker exponeringsnivåerna. Kanske behöver man anlita extern hjälp från exempelvis företagshälsovården för att bedöma riskerna. Är nivåerna höga måste åtgärder sättas in för att sänka dem.
Arbetsmiljöverket har två olika insatsvärden vad gäller bullernivån där olika krav på insatser gäller. Det undre insatsvärdet för buller vid daglig exponering är 80 dB, och det övre 85dB. Hörselskydd krävs till exempel endast om det övre insatsvärdet överstigs på en arbetsplats. Om ljudnivån når precis över det undre insatsvärdet räcker det med att det finns tillgång till hörselskydd.
Svårt mäta vibrationer
Enligt Kjell Holmberg är det inte alltid lätt att göra en helt korrekt bedömning vid vibrationsmätning. Det hela är beroende av många faktorer, som på vilket underlag man kör, hur man kör, hur man har ställt in sin stol, och så vidare.
– Men buller är ännu mer besvärligt att bedöma än vibrationer, vilket kan vara en orsak till att man inte har gjort så många stora undersökningar på det området.
Kjell Holmberg berättar att vibrationsskador inte drabbar lika många, men problemen är dock allvarliga. Man kan tappa känseln i händerna, få fantomsmärtor, problem med cirkulationen med mera.
– Helkroppsvibrationer är direkta skador på skelett och muskelfästen. De vanligaste vibrationsskadorna är cirkulationsrubbningar, vilket till exempel kan visa sig som vita fingrar och nedsatt känsel.