Med den tredje etappen av Hakenäs Gård, det stora Hogia-huset i Stenungsund, skapas plats för cirka 200 kontorsmedarbetare, med en hörsal för 150 personer. Parkeringsplatsen förbereds för elbilar och fönsterglasen har valts för att minska kylbehovet.
Den första byggnaden i Hogia-huset stod färdig år 2000, den andra 2006, och den senaste blir klar i år.
– Vi räknar med att nybyggnationen blir färdig i november och att alla medarbetare kan flytta in vid årsskiftet, säger Åse Hogsved, vd för Hakenäs Gård och delägare i Hogia.
Stora resurser har lagts på att värna om inom- och utomhusmiljön.
– När det gäller bygget av Hogia-huset etapp III så har vi haft etapp II som förebild. Vi upplever att den var bra. Det som gäller konsekvent i det här bygget är att vi genom hela arbetsprocessen kan följa upp att inga kända farliga ämnen monteras in, berättar Åse Hogsved.
Natura 2000 område skyddas
På parkeringsplatsen utanför byggnaden har montage för elstolpar förberetts, så framtida elbilar ska kunna laddas på plats.
– På parkeringen har vi även monterat uppsamling av dagvatten med oljeavskiljare. Detta så inte eventuell olja från bilarna ska kunna rinna ut i havet eller i den närbelägna bäcken inom Natura 2000 område, säger Åse Hogsved.
Under byggets gång har dagvatten samlats upp successivt i sedimenteringsdiken, för att förhindra orenat vatten från att rinna ut.
Hela Hogia-huset värms med fjärrvärme.
Satsning på arbetsmiljön
Ljudet i inomhusmiljön dämpas genom ljudabsorbenter på väggar och genom takplattor, och akustiken dämpas även genom mjuka mattor på golvet i kontorslandskapet.
– Vi har gått över till mattor som är uppdelade i mindre rutor än tidigare – dock i samma färg som förut. Det blir nu mer kostnads- och energieffektivt att byta en skadad eller fläckig mattruta.
– Vi satsar mycket på arbetsmiljön. Personalen arbetar i en härlig miljö med strålande utsikt över Hakefjorden. På varje våningsplan finns kaféer, i kombination med uteplatser och balkonger i sydvästläge, med lunchsol, säger Åse Hogsved.
Mellan arbetsplatserna i kontorslandskapet finns ljust gula skärmar för att avskärma och absorbera ljud. Skärmarna är försedda med glas högst upp, så medarbetarna har utsikt när de står upp, och samtliga bord är höj- och sänkbara.
I anslutning till kontorslandskapet finns samtalsrum dit medarbetarna kan söka sig för ostörda samtal och diskussioner. Större konferensrum och hörsal finns ute i de allmänna utrymmena där också kaféerna ligger.
Glasrutorna i fönstren är behandlade för att minska besvärande solvärme och dämpa skarpt ljus.
Många vinklar och vrår
Husets hyresgäst, Hogia-gruppen, består av flera företag som arbetar med olika programvaror inom administration och redovisning, lön och PA samt transportlogistik.
– Hogia-gruppen finns nu i ett och samma hus, men varje bolag kan ändå sitta tillsammans i sin del av huset, tack vare att byggnaden består av många vinklar och vrår, säger Åse Hogsved.
Den nya byggnadsetappen består av hela 10 separata vinklar eller sidor.
– Dessutom har vi ett jättefint läge här och det attraherar personal. Kontoret ligger på en egen udde och Tjörnbroarna syns härifrån. Den finaste kommentaren jag har hört om bygget är att det andas framtidstro, och så känns det verkligen, tillägger hon.
Fakta
Tillbyggnad av Hogias kontorshus
Byggherre: Hakenäs Gård
Arkitekt: Wingårdh Arkitektkontor
Byggnadsentreprenör: Per Jacobsson Bygg
Bruttoarea: 4 500 kvadratmeter
Tidsram: augusti 2010 – oktober 2011
Projektkostnad: cirka 85 miljoner kronor