Alla besökare i offentliga byggnader ska kunna använda samma entré – med värdighet. Det är utgångspunkten för projektet Värdig Entré som drivs av Statens fastighetsverk. Ytterligare en viktig aspekt är att entrén ska vara värdig för byggnaden.
Målet med projektet Värdig Entré är att skapa tillgänglighet i historiskt känsliga, offentliga miljöer.
– Besökare som kommer med rullstol, rullator eller drar en barnvagn ska inte hänvisas till en ingång på baksidan av byggnaden, eller tvingas använda varuhissen. Entrén ska vara värdig för såväl besökare som för byggnaden i sig, säger Per-Anders Johansson, projektansvarig på Statens fastighetsverk, SFV.
Till de grupper som samarbetar i projektet hör industridesigner, antikvarier och arkitekter, samt personer med funktionsnedsättning, som bidrar med värdefulla erfarenheter gällande tillgänglighet.
Generella lösningar
Många av Sveriges kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer kom till under medeltiden och århundradena därefter, då de ofta symboliserade makt och var svårtillgängliga för allmänheten.
Under 1900-talet har samhällets människosyn radikalt förändrats och enligt riksdagsbeslut ska Sveriges kulturarv vara öppet och tillgängligt för alla.
– Vi strävar inte efter att skapa dyra specialprodukter som blir engångsföreteelser, utan vi vill bidra till generella lösningar som kan bli standard i de här sammanhangen, säger Per-Anders Johansson.
Exempelvis serieproduceras nu hisslösningen som genom projektet installerats vid entrén till Skeppsholmens Boställshusen.
– Eftersom vi inte arbetar med bostadsanpassning utan med tillgänglighet i offentliga byggnader så ska lösningarna hålla under en obegränsad tid. Det krävs hög kvalitet. Vi arbetar med långt perspektiv och fungerar som smörjmedel när det gäller tillgänglighetsfrågan i våra offentliga byggnader.
– Därför är också behovet stort av arkitektoniska och väldesignade tekniska lösningar som ger tillgänglighet och samtidigt tar hänsyn till kulturhistoriska värden.
Pilotprojekt på Djurgården
Liljevalchs Konsthall på Djurgården i Stockholm är ett av fyra pilotprojekt inom projektet.
Konsthallen öppnades 1916 och är en välbesökt lokal för konst- och kulturevenemang. Fram till 2007 var de besökare som inte kunde använda den stora trappan vid huvudentrén hänvisade till personalingången i källarvåningen på byggnadens baksida.
– Här blev den stora utmaningen att ta fram förslag till en värdig entré för alla genom huvudentrén.
Konsthallen har försetts med en specialkonstruerad hiss av glas och stål och en ramp, som båda leder till huvudentrén, berättar Per-Anders Johansson.
Den väl avvägda rampen fungerar även som mötesplats för besökare som står i kö till konsthallen. Byggnaden har genom den ökade tillgängligheten fått ett funktionellt och arkitektoniskt mervärde, som uppskattas av både besökare och medarbetare i konsthallen.
Estetisk ramp
Charlotte Norlin är ordförande i kulturnämndens handikappråd, Stockholms stad. Hon poängterar att alla i samhället gynnas av ökad tillgänglighet i offentliga byggnader.
– Alla kan vi drabbas av en trafikolycka, en stroke eller en annan svår sjukdom och för den som drabbas förändras livet radikalt. Plötsligt har det vuxit upp hinder överallt, små trösklar kan plötsligt ha blivit helt oöverstigliga. Att på egen hand öppna dörrar och ta sig upp eller nedför trappor kan bli omöjligt, säger hon.
Charlotte Norlin påpekar vidare att om det ens går att ta sig in till olika ställen som restauranger, biografer eller andra kulturinstitutioner så hänvisas man ofta till en ful och obskyr ingång på baksidan, där man får ringa på en klocka och vänta en lång stund på hjälp.
– Men resultatet för just Liljevalchs konsthall har blivit fantastiskt bra. Den långa estetiskt tilltalande rampen med rabatten i mitten ser ut som om den alltid har funnits där, säger hon.
– Hissen som är ett idealiskt komplement för de som inte orkar ta sig upp för rampen är inte bara praktisk, utan också väldigt fin att se på. En värdig entré handlar dels om att rent praktiskt kunna ta sig in tillsammans med alla andra, och dels om att lösningen ska vara attraktivt och snyggt designad. Entrén till Liljevalchs konsthall är ett föredöme och ett exempel på en verkligt värdig entré.
Fakta
Projektet Värdig Entré…
… är ett samarbetsprojekt mellan Statens fastighetsverk (SFV), Stockholms stad och föreningen EIDD Design för Alla Sverige.
… upphäver den traditionella konflikten mellan tillgänglighets- och bevarandekrav,
… skapar innovativa lösningar som kan användas också i andra byggnader,
… demonstrerar skillnaden mellan normerad tillgänglighet och professionellt gestaltad tillgänglighet,
… är en förebild för samspel mellan beslutsfattare/upphandlare och utförare/utvecklare,
… gör Sverige till ett föregångsland i arbetet med att tillgängliggöra kulturhistoriskt värdefulla byggnader.
… har nyckelorden nytänkande – värdighet – mervärde – trygghet – tillgänglighet.
… bjuder in beställaren, förvaltaren, den som driver verksamheten och hyresgästen till projektgrupperna.
Fyra miljöer som ingår i projektet Värdig Entré:
Boställshusen på Skeppsholmen, ombyggda till Hotel Skeppsholmen som öppnade i slutet av 2009.
Södra Bankohuset, världens äldsta riksbanksbyggnad i Gamla Stan, som numera är huvudkontor för SFV.
Liljevalchs konsthall på Djurgården.
Stockholms Stadshus.