De senaste åren har västra Kungsholmen, Hornsberg, vuxit så det knakat. Området som tidigare huserat bryggeri, industrier och bussgarage har numera förvandlats till ett av Stockholms hetaste bostadsområden men ett uttalat mål om en stadskänsla. Västermalmsstrand är ett av de nya byggprojekten som nu har kommit till etapp två, kvarteret Jublet.
2005 köpte Index Estate AB tomten med kontorshus och en parkering som ligger precis vid vattnet på västra Kungsholmen.
– Parkeringsytan var ju väldigt stor så vi drog igång en detaljplan och jobbade fram en bostadsrätt där, säger Rickard Haraldsson, vd, på Index International AB.
Sjöutsikt efterfrågas av de boende
Det första av tre kvarter började byggas i januari 2010 och när det var dags att rita etapp två, kvarteret jublet, kom Bergkrantz Arkitekter AB in som arkitekter för de två kvarvarande etapperna.
– Planlösningen utgår ifrån att man ska ha mycket sjöutsikt vilket är intressant för de som bor där. Alla lägenheterna har balkonger och en del har terrasser. Jag har också tagit vara på vår beställares intresse av hög kvalitet och valt ett ganska exklusivt fasadtegel. Något som kommer ganska stark nu och känns långsiktigare och stabilare än utfackningsfasader med puts som har varit väldigt vanligt just i Stockholm, säger Jonas Björkman, handläggande arkitekt på Bergkrantz Arkitekter.
Betongstomme och VST-teknik uppfyller miljökrav
Men det gäller också att leva upp till dagens krav på miljö- och energitänk. Vilket var en utmaning om man skulle kunna bygga med sjöutsikt för så stor del av de boende som möjligt. Ett passivhus hade krävt en minskning av fönsterstorleken, något som byggherren inte ville prioritera bort. Lösningen blev en rejäl betongstomme med VST-teknik, en så kallad förlorad form, där byggnadens hörn gjuts ihop med betong på plats. Detta ger en tät byggnad i princip utan ventilationsläckage. Dessutom isolerar det ljud väldigt bra och man kunde ge 90 procent av de 240 bostadsrätterna i kvarteret Jublet utsikt över vattnet.
Genomgående har de eftersträvat att de boende, som betalar betydligt över snittpriser per kvadratmeter, ska få ett maximalt värde för pengarna. Så den 31800 kvadratmeter stora fastigheten som sträcker sig över ett kvarter har sådant som dubbla balkonger, varav en med räcken i järnsmide, en rumshöjd på två och 60 meter, material, ljussättning och armaturer högt över standard i entréer och trappuppgångar. Och så lite extra finess på sjösidan.
– Det är väldigt tjusiga glasräcken på balkongerna, glasskivor utan stolpar, sådana som man har i moderna köpcenter, för att maximera utsikten. Det tycker jag har en extrapoäng i projektet och något som vi har jobbat mycket med, säger Jonas Björkman.
Lyxiga takvillor
På taket på dessa åtta våningar höga bostadshus finns också tre takvillor med en boyta på mellan 164 och 206 kvadratmeter. Varje villa omges av stora terrasser och har en takhöjd i vardagsrummen på tre och 60 meter.
– Ansatsen vi har haft med hela projektet är en väldigt hög ambitionsnivå och vi har nog fått till det. Jag tycker att produkten vi har tagit fram i den här speciella miljön har blivit lyckad, säger Rickard Haraldsson.