Hamburgs nya konserthus – kostsamt bygge

Soluppgång vid floden Elbe. Foto: Wikimedia/An-d
Soluppgång vid floden Elbe. Foto: Wikimedia/An-d
Elbfilharmonis stora konsertsal. Dess övre del av glas byggs enligt vingårdsprincipen, med orkestern i mitten och plats för 2 150 åhörare, som sitter på terrasser runtom. Bild: Arkitektbyrå, Herzog & deMeuron
Elbfilharmonis stora konsertsal. Dess övre del av glas byggs enligt vingårdsprincipen, med orkestern i mitten och plats för 2 150 åhörare, som sitter på terrasser runtom. Bild: Arkitektbyrå, Herzog & deMeuron
Bygget av Elbfilharmoni pågår i Hamburgs nya Hafen City. Här syns projektet österifrån. Generalplanen för området omarbetades flera gånger under de tio åren som projektet pågick. Foto: Mbdortm
Bygget av Elbfilharmoni pågår i Hamburgs nya Hafen City. Här syns projektet österifrån. Generalplanen för området omarbetades flera gånger under de tio åren som projektet pågick. Foto: Mbdortm

Konserthuset Elbphilharmonie i Hamburg skulle bli stadens stolthet och en av Tysklands största byggarbetsplatser, men projektet har försenats med minst tre år.  Konsekvenserna av dödläget som rådde för ett år sedan, då byggkranarna stod stilla nio månader i Hamburgs nya Hafen City, är dyra. Den totala kostnaden för den strykjärnsformade byggnaden ligger nu på 600 miljoner euro. Tvisten mellan staden och byggföretaget Hochtief är fortfarande inte löst och kostnaderna ökar oavbrutet. Det viktigaste för alla parter i dagens läge tycks vara frågan om vem som ska betala i slutändan.

Sedan byggstarten i april 2007 har kostnaderna för evighetsprojektet i Hamburgs hamn rusat iväg. Dessutom behövs det ytterligare minst 100 miljoner euro från Hamburgs stad för att färdigställa huset.

De ökade kostnaderna beror bland annat på fordringar och på att bygget drar ut på tiden. Totalkostnaden beräknas i dagsläget landa på över 600 miljoner euro, det vill säga minst 5,5 miljarder kronor.

Bygget har dragits med förseningar och tvister mellan Hamburgs stad och byggföretaget Hochtief.

Bygget stoppades bland annat tillfälligt för att en del skador på den bärande betongkonstruktionen under konsertsalen skulle undersökas. En del av det gamla hamnmagasinet som bildar fundament för det nya huset har också blivit illa åtgånget och måste repareras.

Sedan tidigare pågår en utredning om ekonomin, som redan under första byggfasen rusade från 77 miljoner till långt över trehundra miljoner euro och om det politiska ansvaret för förseningar och fördyringar. Nu vill också Hamburgs stad att det inrättas en noggrann kvalitetskontroll av konserthusbygget. Under byggstoppet i vintras krävde staden att Hochtief skulle fortsätta arbetet utan dröjsmål.

Om inte bygget kom igång igen så hotade staden med att säga upp alla avtal med byggkoncernen.

Det är onekligen ett iögonfallande projekt som pågår i Hamburgs nya Hafen City.  Längst ut på Dalmannkai omvandlas ett stort lagerhus till konserthuset Elbphilharmonie. Huset har sprängt alla ekonomiska ramar. Kritiken är hård mot Hamburgs styrande politiker och ett av Europas största byggföretag, Hochtief, har också fått sig ”en släng av sleven”. 

 

Brottas med likviditetsproblem
Dessutom brottas byggföretaget med likviditetsproblem, delvis orsakade av Elbphilharmonie.

Företaget har försökt försvara sig mot kritiken genom att hänvisa till kaotisk planering och ständigt förändrade idéer hos arkitekterna.

Byggnaden är ritad av den schweiziska arkitektfirman Herzog & de Meuron och byggs ovanpå ett hamnmagasin i det nya Hafen City och beräknas vara klar om tre år. Arkitektbyrån Herzog & de Meuron ligger även bakom ”fågelboet”, den officiella OS-arenan 2008 i Peking.

 

Lagom till hösten klarade byggarna att placera det iögonfallande taket högst uppe på byggnaden. Synd bara att takets vackraste delar inte kommer att synas från kajen. Taket är 15 meter högt och täcker en yta på 50 kvadratmeter. Det består av mer än 100 prefabricerade och starkt ljusreflekterande betongplattor. Var och en av dessa har utformats individuellt beroende på byggnadens avsmalnande, asymmetriska form.

 

Trots att taket inte syns utifrån kommer konsertpubliken att kunna beundra ett imponerande organiskt valv utan stödjande pelare underifrån.

 

Valvet består av kilformade stenar som hålls på plats genom att de pressas mot varandra. Eftersom belastningen från stenarna pressas vinkelrät mot belastningens riktning orsakar ett valv kraftiga horisontella tryck på vederlagen, det vill säga de bärande byggnadselementen.

 

Ett 60-tal stålfjädrar, som har installerats under hallens vågformiga och spetsiga sida, utgör den enda förbindelsen mellan takkonstruktionen och hallen. Deras syfte är att akustiskt separera konserthallen från övriga byggnaden. Totalt har 362 stålfjädrar inmonterats på särskilda kontaktpunkter runt hallen, för att förhindra störande ljud utifrån.

Utöver två konserthallar kommer byggnaden innehålla ett femstjärnigt hotell med 250 rum, flera barer restaurang och 46 lägenheter. Byggnaden blir 110 meter hög och har ett totalt utrymme på 120 000 kvadratmeter.

 

När bygget startade 2007 hette det att det skulle tas i bruk i 2011. Nu verkar premiären inte bli av förrän 2015. Och grälet mellan Hamburgs ansvariga, byggfirman och arkitekten om vem som ska stå för alla fördyringar tycks pågå utan avbrott.

För fyra år sedan var prislappen för delstaten Hamburg uppe i motsvarande en dryg miljard svenska kronor. Parterna hoppas att kostnaderna slutar att stiga, men de verkar vara fast beslutna att fortsätta bygget, kosta vad det kosta vill.

 

Strykjärnsformat hus
Elbfilharmonie är utan tvekan en gigantisk kultursatsning, kanske den dyraste enskilda på hundra år i Tyskland. Det kommer finnas 2 150 sittplatser i stora konserthallen. Ytterligare cirka 700 sittplatser byggs i de två mindre hallarna.

Byggnaden ska inrymma både ett parkeringshus och ett hotell för 250 gäster. Olika typer av musik ska framföras i konserthallen: klassisk-, jazz-, världs- och populärmusik.

- Elbphilharmonie är mer än bara en konserthall, berättade Reinhard Stuth, som är statssekreterare med ansvar för kulturen i Hamburg, vid en presskonferens.

Elbfilharmonie blir enligt honom också en symbol för Hamburg. Med sin arkitektur, som är som en skulptur, så kan det nya musikhuset i Hamburg bara jämföras med ett annat operahus, det i Sydney, menade Stuth.

Hafencity handlar dock om mycket mer än en ny konserthall. Runt Elbfilharmonie, vid floden Elbe pågår en febril byggverksamhet just nu. Hamburgs gamla hamn är en väldig arbetsplats sedan flera år tillbaka.

I hamnen deltar bland annat Hochtief i byggandet av tiotusentals kontorsarbetsplatser och flera tusen bostäder, delvis i de gamla hamnmagasinen och delvis som nybyggen.

 

Som i en vingård
Elbfilharmoniens stora konsertsal byggs i glasöverdelen enligt vingårdsprincipen, med orkestern i mitten och plats för 2 150 åhörare, som sitter på terrasser runtom.

Nära den lugnt förbiströmmande floden, närmare 40 meter över vattenytan, ovanpå ett strykjärnsformat före detta kakaomagasin i brunt tegel, står det halvfärdiga konserthuset, eller svävar rättare sagt. Det är i alla fall intrycket som arkitekterna vill ge.

 

Ifrån det spektakulära bygget kan man snart blicka ut över den vida utsikten över floden Elbe och de omkring 40 kryssningsfartygen som årligen lägger till här.

 

Den övre delen håller på att helt byggas i glas, och taket utformas till stora dramatiska vågor, den högsta är 110 meter över vattnet. Det var de två konsertsalarna som byggdes i huset som främst, enligt Hochtiefs representanter, har bidragit till den galopperande fördyringen.

 

I och med att det kommande kulturpalatset står på spetsen av en tidigare kajanläggning är den på tre sidor omgiven av Elbeflodens vatten. Till hamnens typiska miljö hör även tutande hornsignaler från förbipasserande fartyg.

 

Stötestenen är att motsvarande ljud passar illa ihop med klassiska symfonier och utstuderade klangbilder. Lösningen skapas genom en enastående konstruktion, då stora konsertsalen liksom gulan på ägget nästintill svävar mitt i äggvitan.

 

Stadsplanerare, arkitekter och akustikexperter satsade på en kostsam innovation med 362 enorma fjäderpaket samt ett sofistikerat ventilationssystem som avskärmar publiken och orkestern helt från hamnens olika ljudinslag.

 

Elbphilharmonie i sin tur blir trots prislappen, en spektakulär, kulturell symbol för hamnstaden tillsammans med Maritimmuseum (Internationales Maritimes Museum Hamburg) i Kaispeicher B och Maritime Erlebniswelt (maritim upplevelsevärld) i Überseequartier. Med Hafen City uppstår därmed ett unikt exempel på hur en ny europeisk hamnstad kan se ut på 2000-talet.