Strejk stoppas av medlarna

Det blir ingen byggstrejk i morgon, erfar TT. Medlarna tar till den unika metoden att med tvång skjuta på konflikten.

Den varslade storstrejken i byggsektorn skulle ha brutit ut i morgon bitti, men statliga Medlingsinstitutet tar nu till mycket ovanliga tvångsmetoder. Det innebär att konflikten skjuts upp 14 dagar.

Enligt vad TT erfar motiverar Medlingsinstitutet tvångsåtgärden med att medlarna behöver mer tid för att kunna lösa konflikten.

Medlingsinstitutet har i sin vapenarsenal möjlighet att tvinga varslande part att skjuta på stridsåtgärden i högst 14 dagar. Men det är väldigt ovanligt att myndigheten använder den åtgärden.

Tisdagens strejk skulle inneburit att 2 800 av Byggnads medlemmar skulle ha gått ut i strejk på cirka 160 arbetsplatser. Byggarbetsgivarna hävdar dock att uppemot 6 000 berörs indirekt och att den skulle ha kostat företagen 200 miljoner kronor per dag.

Något nytt medlingsförslag skulle medlarna inte lägga fram, var beskedet efter lunch.

-Nej, det gör vi inte. Vi har uttömt de resurserna, sade chefsmedlare Bengt K Å Johansson då.

Att medlarna tvingar endera part i en konflikt att skjuta på åtgärden har bara inträffat tre gånger sedan lagen infördes år 2000, enligt Medlingsinstitutet.

Formellt är det Medlingsinstitutet som fattar beslutet, på inrådan av de medlare som försöker lösa konflikten.

Byggarbetsgivarna har varit pessimistiska.

-Det känns som om Byggnads vill gå till konflikt, sade förhandlingschefen Mats Åkerlind i förmiddags.

Enligt Sveriges Byggindustrier (BI) krävs lagändringar för att fackets krav ska gå igenom, att huvudentreprenören ska ha ansvar även för att underleverantörerna följer kollektivavtal.

Byggnads pekar på att bland andra Norge har det som facket kräver.

-Och det är samma svenska bolag som verkar där och som säger att det är positivt där, säger ordförande Johan Lindholm.

-Man behöver inte gå på lagstiftningen, fortsätter han.

Men det avtal som reglerar huvudentreprenörernas ansvar har tagit sju år att arbeta fram i Norge, kontrar Mats Åkerlind.

-Det måste bli rättssäkert, säger han och varnar för ett ännu värre kaos i kedjan av underleverantörer om fackets krav blir verklighet.

 

(TT)