Optimerat kundflöde syresätter gallerian

Rulltrapporna leder in mot gallerians olika delar och är lagda så att man måste gå en bit för att kunna återvända. På så vis passerar kunderna fler butiker, vilket ökar hyresvärdet. Foto: Hans-Erik Nygren
Rulltrapporna leder in mot gallerians olika delar och är lagda så att man måste gå en bit för att kunna återvända. På så vis passerar kunderna fler butiker, vilket ökar hyresvärdet. Foto: Hans-Erik Nygren

För att effektivisera kundflödet i en galleria krävs det en genomtänkt masterplan. Med hjälp av ett flödesschema försöker arkitekten ”syresätta” så stora delar av gallerian som möjligt. Hyresvärdet på ytorna ökar ju fler kunder som passerar utanför butiksentréerna, varför det är viktigt att kundflödet optimeras. Centrum & Galleria har tagit en närmare titt på hur ytorna har planerats i Liljeholmstorget.

Fredrik Elsner på Wester+Elsner var projektledare för utformningen av Liljeholmstorget. Gallerian karaktäriseras av tre våningsplan som alla har olika form.

- Den verktygslåda man använder sig av för att uppnå ”syresättningen” består dels av fysisk gestaltning, men i ännu större grad lokalisering av utbud och innehåll, genom god planlösning, vertikala kommunikationer, kopplingar mellan aktiviteter och målpunkter, berättar Fredrik Elsner.

Tanken med Liljeholmstorget, berättar Fredrik Elsner vidare, var att skapa en lokalt förankrad handels- och mötesplats, som tål flera besök i veckan – ett vardagsrum för människor som bor, arbetar eller byter kollektivtrafikslag i området. Erbjudandet ska vara brett och det mesta man behöver i vardagen ska finnas, till ett inte alltför dyrt pris. Detta var Wester+Elsners utgångspunkt.

- Hypotesen ger ett par saker vid handen. Schemat bör inte vara för banalt. Det får inte vara tråkigt att vara här tredje dagen i rad: här måste finnas mer att upptäcka, olika oaser för olika kundgrupper, olika favoritplatser att dra sig undan till, och så vidare. Geometrin måste tillåta olika tempon och olika humör, säger Fredrik Elsner.

Välplanerade rulltrappor
Allt dettas, viljan att syresätta centrumet, i kombination med viljan att förmedla en vardagsrumskänsla, har bidragit till hur man har planerat siktlinjer och kommunikation. Exempelvis med hål i bjälklag, svängda kundgator och hur rulltrappor och hissar har placerats. Rulltrapporna leder in mot gallerians mitt och hissarna är förlagda i mitten, så att man måste ta sig in för att kunna använda dem.

- Rulltrappor upp och ner ligger sällan i parallellställda par i kundgatan. Vi har sidoställt rulltrappor och ”gömt” dem i butiksfasaderna så att siktlinjerna blir friare och så man slipper fula undersidor. Samtidigt innebär det att man inte med enklast tänkbara u-sväng kan åka tillbaka dit man kom ifrån, utan man får röra sig till nästa rulltrappa som ligger någon annanstans, vänd åt ett annat håll. Rulltrapporna anträds från det håll där det största flödet kommer så att man också hoppar av i riktning ”inåt” mot mitten av schemat, fortsätter Fredrik Elsner.

Ytspecifika golv
För att markera en sittgrupp eller ett kioskområde anläggs ofta en ”ö” med en avvikande golvfärg. Med olika golv i olika delar av gallerian kan man markera olika ytor. På Liljeholmstorgets nedre plan är tillgången till ljus begränsad och nära tunnelbanan är det relativt lågt i tak. Därför har en varm, ljus och slitstark natursten använts för att ljusa upp ytorna. Vid gatuplan är utomhustorget en del av upptagningsområdet och med stora entréer vill man minska skillnaden på ute och inne. Därför används där en grå natursten som är jämförbar med torgbeläggningen.

- Och på övre plan, som är lite mer skyddad och känns som en balkong i ”gaturummet”, har vi lagt ljusgrå enfärgad linoleum som går att byta ut, berättar Fredrik Elsner.

Viktigt med siktlinjer
Katarina Sipes på Equator Stockholm var med och samordnade olika flöden exteriört vid Liljeholmstorget.

- Vår uppgift var att få flera delar att hänga ihop och skapa ett levande stadsdelcentrum med handel, kontor, vårdcentral, bostäder och berggarage. Det som är lite speciellt med Liljeholmstorget är att man på grund av platsens komplexitet haft ett behov av flera entréer och kopplingar mellan våningarna. På så sätt blir handelsplatsen mer dynamisk med fler möjligheter att välja hur man vill röra sig, säger Katarina Sipes.

Något Equator tittade på var siktlinjerna. Ur ett kundflödesperspektiv är det viktigt att besökarna ser gallerian väl utifrån. Skyltfönsterna är neddragna någon meter för att det ska kännas att andra våningen är nära torget.

- Det ska inte kännas som långt borta. Det är viktigt att dra upp folk på plan två. Liljeholmstorget har entréer på många olika plan, så man har skapat möjligheter för att folk ska kunna röra sig mer flexibelt. Det finns många sätt att ta sig runt. Det tror jag folk uppskattar, avslutar Katarina Sipes.

Planpriset 2010
År 2010 prisades Liljeholmstorget med Stockholms Stads planpris. Anledningen var att torget nyss hade genomgått ett omfattande utvecklingsarbete, där man bland annat byggt till bostäder i nära anslutning till tunnelbanan och lagt ned busstorget under jord.

Juryns motivering syftade till ombyggnationen av Liljeholmstorget och löd: ”Planpriset 2010 går till Stockholms stad för en stadsomvandling av hög klass, med integration av funktioner och förverkligande av visionen om trygga, trivsamma och levande stadsrum. Ett utmärkt exempel på en lösning av en angelägen planeringsuppgift i det hållbara stadsbyggandet”.