Äventyrsavdelningen i Norrtäljes nya badhus kommer inrymmas i det hundra år gamla vattentornet. Det är också från vattentornets topp den 95 meter långa vattenrutschkanan kommer starta.
I Norrtälje pågår byggandet av det stadens nya badhus som beräknas vara klart i maj 2014. Likt många andra badhus kommer även detta innehålla en äventyrsavdelning, men till skillnad från andra liknande anläggningar kommer äventyrsavdelningen med bland annat klättervägg och vattenfall inrymmas i Norrtäljes hundra år gamla vattentorn.
– Från vattentornets topp kommer den 95 meter långa vattenrutschkanan starta. Det kommer också vara möjligt att vistas på taket av tornet och njuta av den vackra utsikten, säger Christer Olsson projektchef på Cobab, som bygger det nya badhuset.
Sammanlagt kommer badhuset innehålla åtta pooler, varav bland annat en 25 meter lång motionsbassäng, och en undervisningsbassäng med höj- och sänkbar botten. På relaxavdelningen kommer besökarna kunna bada bastu, bada i bubbelpool samt elda i en öppen spis.
– Det kommer även finnas en relaxbassäng med sluttande botten som ska efterlikna en sandstrand, samt lite strömmar och bubblor, säger Christel Olsson.
Återvinning av vatten och värme
Vid byggandet av det nya badhuset finns det enligt Christer Olsson även ett tydligt miljötänk. Uppvärmningen av vatten och luft sker med fjärrvärme. Samtidigt återvinns värmen i både luften och i vattnet.
– När vattnet i bassängen töms hamnar det i en utjämningsbassäng, där värmen i vattnet tas tillvara. Även vattnet renas och återanvänds, säger Christer Olsson.
För att klara de nya hårdare miljökraven i Boverkets byggregler läggs stor fokus på energibesparande åtgärder som ordentlig isolering.
– Tanken var först att besökarna skulle kunna simma inifrån och ut till utomhusbassängen, men istället kommer de få gå på land. Det sparar mycket energi att inte ha det öppet hela tiden, säger Christer Olsson.
Delar på vinst och förlust.
Företaget Cobab bygger det nya badhuset på uppdrag av Norrtälje kommun. Budgeten för bygget är 130 miljoner kronor. Skulle Cobab överstiga budgeten är de med och delar förlusten med kommunen, och i gengäld är de med och delar vinsten om kostnaden understiger budgeten.
– Samarbetet med kommunen fungerar väldigt bra och hittills ligger vi inom budgeten, säger Christer Olsson.