Ny destination för längd- och alpinskidåkning

Lindbäcksstadions skidtunnel kommer att glasas in. Illustration: Arkitekthuset Monarken
Enligt Lindbäcksstadion vision 2017 ska området utvecklas till en populär vintersportsdestination. Bild: Arkitekthuset Monarken

Populära Lindbäcksstadion i Piteå ska utvecklas till en arena som ska kunna användas året runt.  Lindbäcksstadion Vision 2017 drar upp riktlinjerna för storsatsningen, som bland annat inkluderar hotell, stugby och en tunnel som möjliggör inomhusskidåkning året runt.

För närvarande pågår en förstudie som utvärderar möjligheterna att förnya och bygga ut Lindbäcksstadion, sju kilometer från centrala Piteå. I början av november presenterades en rapport om det pågående arbetet med Lindbäcksstadion Vision 2017. Projektbudgeten hade ökat från 225 till 450 miljoner kronor. Projektet inkluderar numera en tunnel för längdskidåkning, två hotell, en stugby och en campingplats. Visionen inkluderar även en ny lift, starttorn och en tunnel för alpin skidåkning, som kan bli den första i sitt slag i Sverige.

Målsättningen är att den utbyggda anläggningen ska ha potential att attrahera 30 000 besökare per år, däribland skidåkare som vill kunna träna längdskidåkning året runt.

Nära samverkan med kommunen och akademin Lindbäcksstadion är redan idag ett populärt besöksmål för utövare av skidskytte, längd- och utförsåkning under vinterhalvåret. Här tränar i dagsläget elva föreningar och Piteå kommun är intresserade av att utveckla området. En viktig målsättning är att hela arenan ska vara självförsörjande på energi. Anläggningen förses därför med tre vindkraftverk, solceller på skidtunneln och geotermisk lagring med ambitionen att skapa permafrost under skidtunnlarna.

När skidtunneln står klar kompletterar den tunneln i Torsby, som hittills är Sveriges enda tunnel för inomhusskidåkning året runt.  

- Ett nära samarbete mellan föreningslivet, offentliga aktörer, akademin och näringslivet är en viktig förutsättning för att vi ska kunna nå vår vision till 2017.  Redan i dagsläget är Luleå tekniska högskola involverade i arbetet med förstudien. På sikt planerar vi även att samverka kring snöforskning. Vi räknar med att komma igång med det praktiska arbetet sommaren 2014, säger Robert Bergman, projektledare för förstudien på utvecklingsstiftelsen Pite IS.

Banbrytande inomhusanläggning för utförsåkning Diskussionerna kring visionen inleddes utifrån ett behov av privata intiativ och investeringar i Piteå. Målsättningen är att Lindbäcksstadion både ska vara en attraktiv plats för det lokala föreningslivet och attrahera mer långväga besökare som vill njuta av inomhusskidåkning.

- Tanken är att skidtunneln ska bli en estetiskt tilltalande mötesplats som profilerar anläggningen med öppna glasytor. Den inomhusanläggning som planeras för utförsåkning finns ännu inte i Sverige, däremot finns intressanta förlagor i såväl Holland som Tyskland, säger Robert Bergman.