Under tre händelserika dagar i mitten av november, arrangerades varuhusmässan Mapic med inriktning på butiks- och handelsfastigheter i Cannes. Mässans namn är en förkortning av orden Manufacturing, Accounting, Production, Information och Control.
Mapic, som organiseras av Reed MIDEM, var årets största branschträff för köpcentrumindustrin. Cirka 9 000 besökare från 64 länder och 740 utställare, 1 400 företag och 2 400 kongressdelegater, varav cirka 140 från Sverige, var registrerade.
Mapics syfte är bland annat att hjälpa fastighetsmäklare i deras försök att utveckla nya tekniker och trender inom detaljhandeln.
Mapics ytterst effektiva möten i form av nätverk är baserade på idén om speed dating. Under en 45-minuterssession träffar deltagarna med 15 potentiella partners under 3 minuter vardera, vilket ger dem tid för presentation och utbyte av visitkort.
Samtliga ledande företag deltog i Cannes
Under årets upplaga riktades Mapics sökarljus speciellt på fyra av världens mest lovande detaljhandelmarknader, nämligen Brasilien, Kina, Indien och Ryssland. Även Turkiet ställde ut en rad imponerande varuhus- och fastighetsprojekt, som kommer att förverkligas inom närmaste två åren. Samtliga framstående destinationer för detaljhandelns globala expansion visades upp och presenterades i samband med flera konferenser och evenemang.
Bäst bevarad hemlighet
Enligt Chaim Katzman, Gazit-Globes vd, utgör den nordiska marknaden för varuhus- och fastighetsinvesterare en så kallad bäst bevarad hemlighet. I en exklusiv intervju för Branschnyheter under Mapic berättade Chaim Katzman att många av branschens ledande aktörer, som exempelvis Uniqlo, TK Maxx, BananaRepublic, Victorias Secret och Whole Food ännu inte har upptäckt denna nordliga, men ekonomiskt mycket stabila, region.
- Nordiska länder har starka marknader med stadig AAA-gradering i ryggen och 25 miljoner betalningsstarka konsumenter. Därutöver pågår där en kontinuerlig urbanisering. Ändå lyser den internationella varuhusbranschen med sin närvaro i de nordiska länderna. Detta är en stor skillnad jämfört med övriga Europa, sade Katzman.
Hans företag, Gazit-Globe planerar förvärv av ytterligare svenska köpcentrum, bland annat i Göteborg. Israeliska Gazit-Globe gjorde sitt insteg på den svenska marknaden i samband med att de förvärvade 48 procent av Citycon. Större delen av Citycons bestånd finns dock i Finland och Baltikum. Nyligen firade företaget sitt 25-årsjubileum i denna region.
- Sverige är dock ännu viktigare för oss. Befolkningens köpvanor och köptraditioner liknar de i anglosaxiska länder och därför är Sverige och speciellt Stockholm en nyckelmarknad där vi vill bli mycket starkare, förklarade Chaim Katzman.
Enligt honom är det viktigt att det finns goda allmänna kommunikationer till butikscentra. Dessutom anser han att köpcentra bör lokaliseras i centralt i större städer. Själv nämnde Katzman Sveriges ”Silicon Valley” och stockholmsförorten Kista, som ett gott exempel. Där köpte dotterföretaget Citycon ett köpcentrum och fick en tunnelbanestation ”så att säga på köpet”.
- Vi har fler köpcentra med inbyggda tunnelbanestationer, bland annat i Prag och Helsinki, betonade Katzman.
Enligt Chaim Katzman är det viktigt för Gazit-Globe att investera där det pågår en kontinuerlig urbanisering.
Gazit Globe är en mycket aktiv global aktör inom köpcentrumfastigheter. Katzman är största ägare i amerikanska Equity One som den senaste tiden gjort flera uppmärksammade affärer i USA där företaget äger 160 shoppingcenter. Han äger även, via bolaget First Capital, ett av Kanadas största bestånd av handelsfastigheter.
Gazit-Globe är storägare i flera större bolag som äger köpcentrum i Kanada, USA, Israel och Östeuropa samt i mindre omfattning i Brasilien och Tyskland.
Enligt Chaim Katzman är det viktigt att vara innovativ och tänka på design vid planering av nya köpcentra.
- Det handlar inte bara om att initiera folk till att köpa produkter. En väsentlig faktor är atmosfären som ska vara inbjudande. Det gäller också att få kunderna att stanna längre. De ska kunna möta vänner i ett köpcentrum och uppleva även underhållning. De ska inte heller vara för stora. Vi är i regel intresserade av köpcentra med en areal på mellan 2 000 – 4 000 kvadratmeter, sade Chaim Katzman.
Nutida köpcentra bör enligt Katzman uppfattas idag som moderna varianter av gångna tiders centrala marknadsplatser. De ska ligga centralt och inte i periferin.
Citycons vd Marcel Kokkeel var överens med Katzman om denna analys. I en kommentar till företagets halvårsresultat sade han:
- Första halvåret 2013 visade ytterligare förbättringar för uthyrning av våra fastigheter, vilket medförde tillväxt och kostnadsbesparingar, vilket i sin tur medförde att driftnettot steg med 4,8 procent samtidigt som de administrativa kostnaderna minskade med 2,8 MEUR, jämfört med motsvarande period år 2012. Sammantaget var Citycons rörelseresultat under första halvåret 2013 positivt. Uthyrningsgraden minskade något under andra kvartalet, men låg kvar på en stabil nivå, nära 95 procent. Uthyrning och vakansgrader kommer att fortsatt vara av högsta prioritet för Citycons ledning.
Totalt ökade Citycon sin rörelsevinst med 2,3 MEUR, eller med 6,6 procent, till 37,8 MEUR (35,4) främst till följd av högre driftnetto.
Skridskobana som kundmagnet
Kazakstanska företaget Mega Ice kommer att skapa ny sorts skridskobana i Ukrainas största köp- och nöjescentrum Respublika, som öppnas nästa år i landets huvudstad Kiev. Det blir den första skridskobanan med konstis i Ukraina. Avtal om samarbete undertecknades den 24 oktober 2013. Avtalet offentliggjordes på årets varuhus- och shoppingcentermässa, Mapic. Alexey Savyak, verkställande direktör i företaget Megapoliszhytlobud LLC meddelade att isbanan, som har en areal på 1 204 kvadratmeter, är det första Mega Ice-projektet i Ukraina.
Ishallen i det snart färdiga shoppingcentret Respublika, kommer att kosta drygt 1,2 miljoner euro. Respublika är en ny generations shoppingcentrum, betonar koncernchef för Mega Ice-skridskobanor, Erlan Umbetov.
- Vi tror att köp-och nöjescentrum Respublikas konsumenter och andra besökare är intresserade av att även åka skridskor efter att ha handlat eller sett underhållningsshower på köpcentrets revyscen, betonade Umbetov.
Köpcentra med Ikea
Colliers International, ett ledande konsultföretag inom kommersiella fastighetsmarknaden meddelade på Mapics varuhusmässa att företaget kommer att rådgöra Inter Ikea centrum Group Polen (IICG Polen) vid köp av Wola Parks köpcenter i Polens huvudstad.
Wola Park erbjuder 61 850 kvadratmeter uthyrningsbar butiksyta. Dessutom ägs 18 130 kvadratmeter av företaget Auchans stormarknad. Under nästa vår planerar Inter Ikea att utvidga projektet med en ytterligare areal på 17 565 kvadratmeter. När arbetet har slutförts kommer att Wola Park vara den näst största köpcentret i Warszawa.
- Med sådan avgörande transaktion som övertagandet av Wola Park, behöver man en fast partner och stöd i viktiga beslut. Vi är glada över att avtalet slutfördes i god tid, särskilt att ett centrum med sådan potential kommer att stärka Ikeas ställning på marknaden i Warszawa kommenterade Wojciech Dzwonkowski, vd för IICG Polen.
Wola Park ligger i den västra delen av Warszawa, i stadsdelen Wola vid Górczewskagatan. Inter Ikea centrum Group Polen äger redan åtta shopping centers i Polen, inklusive Wola Park.
Konsultföretaget Colliers International är en global ledare ifråga om kommersiella fastighetstjänster, med över 130 000 anställda i 482 kontor i 62 länder.