Vattenfall Heat Nordic och Akademiska Hus Uppsala har tecknat avtal gällande Campus Ultuna. Avtalet löper till år 2024 och innefattar en årlig leverans av 20 GWh värme och 8 GWh kyla från Vattenfalls anläggning i Boländerna.
De båda bolagen kommer att arbeta sida vid sida under avtalsperioden för att optimera hela kedjan från produktion till slutanvändning och säkerställa att värmen och kylan framställs och används så resurseffektivt som möjligt.
Inom Campus Ultuna pågår en genomgripande omvandling av SLU:s lokalbestånd. Här investerar Akademiska Hus under en femårsperiod cirka 2,5 miljarder i nya kunskapsmiljöer för Sveriges lantbruksuniversitet. De nya fastigheterna byggs för att ha ett så lågt behov av värme och kyla som möjligt. Inom Ultunaområdet bygger Akademiska hus även ett eget system för distribution av fjärrvärme och fjärrkyla.
– Fastigheter som till största delen är självförsörjande är ett prioriterat område inom Akademiska Hus och vårt mål är att minska andelen köpt energi med 40 procent till år 2025. Inför varje byggprocess väljer vi de lösningar som är mest energieffektiva för just det projektet. För Campus Ultuna är fjärrvärme och fjärrkyla det optimala valet, säger Hans Antonsson, regiondirektör för Akademiska Hus i Uppsala i ett pressmeddelande.
Energiförsörjningssystemet vid Campus Ultuna medför att fjärrkylan till exempel kommer att produceras lokalt, dels med hjälp av kyla från kall uteluft och dels genom nyttjande av fjärrvärme med så kallad absorptionsteknik. Det är första gången som denna teknik används ute i fjärrvärmenätet i Uppsala. I och med att fjärrkyla behövs på sommaren när behovet av fjärrvärme normalt är lågt, kommer avfallsförbränningsanläggningen att kunna utnyttjas mer än vanligt. Med den nya turbinen innebär det en ökad produktion av el baserad på återvunnen energi från avfall.