Alliansen tror att bygg- och fastighetssektorerna mår bäst av långsiktiga spelregler utan bidrag. Oppositionen vill ha stimulansåtgärder för att främja bland annat energieffektivisering och upprustning av miljonprogrammet. Det framgick igår eftermiddag när samtliga sju riksdagspartier möttes på Nordbygg för en debatt om bygg- och fastighetsfrågor.
De medverkande riksdagspolitikerna var Egon Frid (v), Maria Wetterstrand (mp), Carina Moberg (s), Lennart Pettersson (c), Lars Tysklind (fp), Mats Odell (kd) och Anti Avsan (m).
Frågan om stimulansåtgärder var en skarp skiljelinje mellan blocken.
– Vi vill inte införa subventioner, men det motsäger inte att vi tar till vissa åtgärder för att uppnå till exempel energieffektivisering, sa Anti Avsan.
Han fick omedelbart mothugg av Egon Frid som pekade på behovet av en tydlig målbild för energieffektivisering såväl som för antalet hyresrätter.
– Det ordnar inte marknaden själv utan stöd och råd, sa han.
Också Carina Moberg menade att staten har ett ansvar att stötta och stimulera.
Lars Tysklind var inne på ett annat spår. Han framhävde istället fördelarna som en väl fungerande kunskapsöverföring mellan sektorns olika delar för med sig.
Maria Wetterstrand poängterade att hon är för ekonomiska styrmedel, och exemplifierade med den förra mandatperiodens höjda skatter på olja.
– Det var ett av de impopuläraste besluten vi tog, men idag ser vi resultatet. Oljan håller på att fasas ut helt från bostadsbeståndet, sa hon.
På många andra punkter hade de två blocken en likartad syn. Både allians och opposition lade stor vikt vid energieffektivisering och upprustningen av miljonprogrammet. Maria Wetterstrand och Mats Odell var till exempel överens om behovet av att rusta upp skolor och service i utsatta miljonprogramsområden. Även kring behovet av kollektiva trafiklösningar för stadsmiljöer och behovet av blandade upplåtelseformer för bostäder rådde enighet.
Andra frågor som diskuterades var exempelvis offentlig-privat samverkan och effektivisering av byggprocessen.
En längre artikel om debatten kommer i Aktuella Byggen 2 2010.