I fem år har arkitekter och konstruktörer arbetat sida vid sida på Sydark Konstruera. Globalt sett är det inget ovanligt, men i Sverige är det mer eller mindre unikt. Själva tycker Sydark Konstruera att ett nära samarbete mellan arkitekter och konstruktörer ger en rad positiva effekter.
Vid Drottningtorget i centrala Malmö ligger Sydark Konstrueras kontor. Där samsas arkitekter, konstruktörer, byggnadsingenjörer och administrativ personal, tillsammans närmare 40 medarbetare.
Det är nu fem år sedan arkitekterna på Syd Ark och konstruktörerna på Konstruera slog sig samman. De var då tolv respektive arton stycken. De nya lokalerna var anpassade för högst 40 medarbetare. Men sammanslagningen ledde till oväntade synergieffekter och nu ska företaget expandera inom huset för att bereda plats för fler.
De gemensamma lokalerna invigdes redan år 2006, men först i januari 2008 tog företagen det gemensamma namnet Sydark Konstruera.
– Vi hade samarbetat en hel del under årens lopp och i samband med att företagen skulle genomgå en generationsväxling bestämde vi oss för att gå ihop på riktigt, förklarar Mårten Belin, arkitekt och delägare i Sydark Konstruera.
Två starka delar
De första fem åren av det fördjupade samarbetet handlade mycket om att få verksamheterna att smälta samma. Nu är den inledande femårsplanen avslutad och två starka varumärken har blivit ett. Mårten Belin säger att de märkt att det ligger en enorm potential i att arkitekter och konstruktörer samarbetar.
– Konstruktörssidansidan får oss på arkitektursidan att tänka till hur saker ska lösas tekniskt när vi föreslår ett visst utseende, och vi i vår tur sporrar konstruktörerna att inte alltid välja den gamla vanliga lösningen utan fundera över vad som behövs i det aktuella fallet. Detta gör oss starkare även när vi jobbar i konstellationer med andra arkitekter och konstruktörer, förtydligar han.
Att Sydark Konstrueras konstruktörer och arkitekter fortsätter ha samarbeten utanför den egna organisationen är centralt för verksamheten. Annika Fernlund, arkitekt på Sydark Konstruera, berättar att det var en förutsättning för sammanslagningen. Det är ett sätt att stärka båda verksamhetsfälten och förvärva nya erfarenheter.
Målet är att arkitektsidan och konstruktörssidan ska vara starka var för sig. De ska kännas attraktiva även för uppdragsgivare som erbjuder renodlade arkitektur- eller konstruktionsprojekt.
– Vi har märkt att det finns en önskan hos många av våra kunder att vi ska styra upp projekt som redan kommit en bit på väg och inte styr åt rätt håll. Men då är det ofta redan för sent att göra rätt lösningar från grunden, berättar Annika Fernlund och fortsätter:
– Istället vill vi komma in tidigt då möjligheterna att påverka slutresultatet är som störst. Det bromsar ju upp hela projektet när man måste ta ett steg tillbaka och göra om.
Ovanligt samarbete
Att konstruktörer och arkitekter samarbetar på det sätt de gör hos Sydark Konstruera är ovanligt i Sverige. Oftast arbetar de gestaltande arkitekterna var för sig i den första fasen, sedan får konstruktörerna ta över. Ser man till den internationella marknaden är det däremot vanligt med arkitekter och ingenjörer som samarbetar under samma tak.
– Det är svårt att säga varför det inte är vanligare i Sverige. Kanske beror det på den starka ingenjörskultur vi har, spekulerar Mårten Belin.
Han tror också att det kan ha att göra med att arkitektfirmorna tvingats specialisera sig för att skapa sig en attraktiv profil.
– Går man tillbaka några decennier så hade arkitektfirmorna ofta både arkitekter och ingenjörer anställda. Sedan dess har många fokuserat enbart på den gestaltande biten medan andra tvingats fokusera på tekniska krav, säger han.
Flera fördelar
Enligt Sydark Konstrueras medarbetare ger samlokaliseringen av arkitekter och konstruktörer en rad fördelar. Deras mål och önskan är att få följa projekten hela vägen från programutformning till besiktning. Enligt Mårten Belin finns mer att vinna än att i ett tidigt skede få kontroll över de byggtekniska frågorna.
– Med vår arbetsmetod är det nära mellan vision och verklighet. Projekten är genomförbara och det färdiga resultatet ser ut som våra tidiga skisser. Vår målsättning är att göra fantastiskt bra arkitektur som går att bygga.
Andra fördelar som Mårten Belin och Annika Jilkén nämner är att erfarenheterna från projekten stannar kvar inom företaget och att projektet slussas genom de olika faserna utan avbrott eller besvärande skarvar.
Arbetsmetoden gör också att miljö- och energiaspekter kan vägas in i ett mycket tidigt skede.
– Det talas mycket om att göra energiberäkningar redan i ett tidigt skede, men vi kan verkligen genomföra det och sen följa upp det under hela processen, säger Mårten Belin.
Enligt honom handlar det mycket om att ha rätt attityd. De byggnadstekniska frågorna ska inte ses som problem som behöver lösas inom ramen för en vackert gestaltad byggnad. Istället ska de vara en del av konstformen, precis som estetiken, proportionerna och designen.
– Man kan jämföra det med en sportbil. Inte säger man att, nej, måste vi verkligen han en ratt här också. Istället ser man en möjlighet att få placera dit en snyggt designad sportratt, säger Mårten Belin.
Personligt engagemang
Sydark Konstrueras personalsammansättning, där folk har olika kompetensområden, hänger ihop deras syn på verksamheten i stort. De arbetar i grupper med olika specialiteter.
– Förr så skulle alla arkitekter kunna allt, det går inte längre. Vi försöker istället få ut det bästa i varje enskild medarbetare, säter Mårten Belin.
Det skiljer sig rejält från den gamla typens arkitektkontor med en senior och tongivande arkitekt vars visioner skulle stöttas upp av de övriga medarbetarna.
Annika Fernlund vittnar om att stämningen på arbetsplatsen präglas av ett personligt engagemang. Något hon hoppas även märks i kontakten med uppdragsgivarna.
– Om någon är hemma med sjukt barn så vet kollegorna det. Det är alltid någon som tar ansvar för det som ska göras. Den som ringer och har frågor ska aldrig hamna i en anonym växel och få svaret att den ansvarige inte kan nås, istället ska någon annan hjälpa till, säger hon.