En lösning kommer sällan ensam

Lena Broström, VD på Växjö Markisfabrik Bild: Växjö Markisfabrik
Utvändig solavskärmning som fungerar bäst för temperaturkontroll
Och invändig som ger en visuell komfort. Här på Ljungfälleskolan i Växjö. Bild: Växjö Markisfabrik

Enhetlighet och en och samma lösning överallt i ett helt projekt, är kanske bekvämt och enkelt. Men en och samma byggnad har ju olika förutsättningar, beroende på orientering och placering i omgivningarna. Att därför bara beställa en sorts solskydd när bygget är mer eller mindre färdigt blir inte alltid den bästa lösningen.

Lite förenklat kan man säga att utvändig solavskärmning är bäst på temperaturkontroll och invändiga på visuell komfort. Därför är det oftast en kombination av olika produkter som blir optimalt, både vad gäller energibesparing, funktion och användarvänlighet. Det vet Lena Broström, VD på Växjö Markisfabrik, som berättar om ett av sina projekt i hemtrakten.

– När Ljungfälleskolan i Växjö byggdes om och till fick vi uppdraget att sol- och värmesäkra byggnaden. Huset har ganska djupa fönstersmygar och det var en tuff utmaning att hitta en lösning som smälte in snyggt i fasaden och var funktionellt, säger hon.

Lösningen blev en zipscreen med en kassett som är fyrkantig, som kunde monteras inne i smygarna. Dessa lackades sedan i exakt samma färg som foder och övriga snickerier på byggnaden.

– Att montera på en skola är alltid lite av en utmaning, eftersom man har att göra med barn som inte alltid beter sig som man önskar. Det händer att skolor därför väljer bort rörliga solavskärmningar. Men i detta fall har vi ett styrsystem med sol- och vindsensor i varje väderstreck och dessutom motorer som känner av eventuella hinder. Om t.ex. en cykel eller något annat står i vägen. Vi kompletterade sedan med invändiga motoriserade rullgardiner. Här var det viktigt att man kunde styra kontroller i varje klassrum förstås, säger Lena Broström.

Resultatet är en skolbyggnad som fungerar och vars solavskärmning verkligen är en integrerad del av bygget.