Södersjukhusets nya urbana park

Ny urban park vid Södersjukhuset. Foto: Olof Holdar

På en plats där det tidigare stod en mängd mindre industriliknande byggnader, slingrar sig nu grusgångar och flera rum bildas för avkoppling i den varierande växtligheten. Det är Trädgårdslunden, en ny urban park vid Södersjukhuset som öppnar upp sig mellan höga sjukhusbyggnader och tillåter lugn och läkande mitt i staden. En grön oas som för första gången står i full blom.

 

bild
Sedan 2013 har arbetet med de yttre miljöerna kring Södersjukhusets nya byggnader pågått. Förslag togs fram som alla granskats och anpassats för att passa verksamhet, drift och budget. Foto: Olof Holdar

 

På västra sidan där Södersjukhuset byggts om och byggts till fanns tidigare äldre vårdbyggnader och försörjningsbyggnader med teknisk försörjning via kulvertar och rör i mark. För att skapa den nya miljön har ett omfattande markarbete utförts med omläggningar, provisorier och evakueringar. Eftersom Södersjukhuset är beläget på ett berg utfördes även en del sprängningsarbete.

- För att säkra sjukhusets verksamhet som pågått helt utan nedtrappning så har vi byggt etappvis och genom lager på lager. Vi byggde exempelvis en ny sträckning på Jägargatan medan den befintliga delen revs och byggdes om och fick nya höjder, säger Lars Netzell, projektledare på Locum.

Den nya grönskande utemiljön med parker och trädplanterade gator, gårdar och entrétorg är på sammanlagt 22 000 kvadratmeter. Den stora andelen grönskande miljöer speglar uppdragets vision om att sätta patienten i centrum och skapa läkande miljöer, med utblickar mot grönska. Nu är stora delar av utemiljöerna klara och redo att användas.

Trädgårdslunden en urban park öppen för alla

Områdets största park, Trädgårdslunden, ligger placerad i väster om den nya behandlingsbyggnaden. Parken är öppen för alla, men har utformats med särskild tanke på de besökande till Rum för avsked som ligger i direkt anslutning till parken.

Som besökare möts du av ett stenlagt torg med en cirkelformad bänk under ett vårdträd, en Japansk Vingnöt. Trädet får stora askliknande blad och dekorativa, säregna hängen som sitter kvar långt efter att bladen fällts på hösten. Under kvällstid är kronan belyst.

Intill torget ligger den lummiga parken. Flera grusgångar slingrar sig fram till de tre bersåerna att samlas i efter avsked eller för en lugn stund under ett av de många nya träden. Här bjuds besökarna på utblickar med varierade blickfång över året. Parken är komponerad med ett sextiotal olika växtarter med vårlök, blomstrande perenna rabatter, flammande höstlöv och vintergröna solitärer.

 

bild
- På de begränsade ”gröna ytorna” som finns kvar efter utbyggnationen av fastigheterna så har vi lyckats skapa små gröna pärlor, som tillsammans skapar en urban parkmiljö. Mellan uppfarten till ambulanshallen och behandlingsbyggnaden, där man förväntar sig asfalt och betong finns till exempel ett litet grönområde insprängt, fortsätter Lars. Foto: Olof Holdar

 

Ett rofyllt avsked

Till Rum för avsked kommer anhöriga för att ta farväl av någon som nyligen gått bort. I normala fall tar sjukhuset emot upp till fyrtio anhöriga samtidigt i rummet men endast fyra under coronapandemin. I väntan på att få komma in och ta farväl har de anhöriga istället haft möjlighet att vänta i en lugn och behaglig miljö i parken utanför.

- Anhöriga uppskattar verkligen möjligheten att sitta ute. Flera har sagt att det är så skönt att få sitta i lugn och ro och vänta på att bli insläppta. Här får de vara tillsammans med sina nära och kära, det är ett värdigt farväl av en avliden, säger Marjan Delavaran Shiraz, enhetschef på patologiverksamheten.

Från avskedsrummens fönster sträcker sig stiliserade grässtrån i svart betong, genom torgets mönsterläggning och ut i parken till sittplatserna.

- Vi ville skapa känslan av en koppling mellan inne och ute och en fortsatt väg ut i friheten och naturen, säger Christina Leander, Locums upphandlade landskapsarkitekt från WSP Samhällsbyggnad.

 

Utemiljön förbättrar arbetsmiljön

På markplan i byggnaden intill finns även bår- och patologiverksamheterna. Verksamheter som vanligtvis är placerade i källarplanen på sjukhus, hade inför byggnationen uttryckt önskemål om att få arbeta ovan mark med dagsljusinsläpp.

- Parken utanför och möjligheten att se dagsljus under arbetstid har bidragit till en mycket bättre arbetsmiljö. Nu har vi möjlighet att snabbt springa ut och ta en nypa frisk luft eller ta med oss lunchen ut, det betyder mycket för oss, fortsätter Marjan.

Konst i vårdmiljö

Som i de flesta av Locums sjukhusparker återfinns konsten som en del av en inkluderande, levande och läkande vårdmiljö. I Trädgårdslunden möts besökarna av tre skulpturer som tidigare varit placerade vid Sabbatsbergs sjukhus, S:t Görans sjukhus och Råstensstugan i Järfälla. På grund av ombyggnationer vid sina ursprungliga placeringar kunde de inte stå kvar där. Istället återanvänds de och förgyller nu den nya parken vid Södersjukhuset.

På torget sitter ”Fransyskan” av Torsten Fridh rofyllt på sin sockel. I den största bersån är ”Vattenlek” av Stig Blomberg placerad och ute i parken mot infarten möter ”Byggnad” av Eva Lange besökarna. Under kvällstid är skulpturerna och trädkronorna belysta för att skapa ett djup och en trygghet under dygnets mörka timmar.

- Vi är såklart mycket stolta över att vi fått vara med och skapa en ny urban park som både uppskattas och används, säger Christina.

 

bild
Foto: Olof Holdar

Fakta nya utemiljöer vid Södersjukhuset

2013 påbörjades projekteringsarbetet med de nya yttre miljöerna kring Södersjukhuset.

  •     22 000 kvadratmeter utemiljö med parker och trädplanterade gator, gårdar och entrétorg har byggts.
  •     Ca 8000 lökar har planterats på alla grönområden kring sjukhuset.
  •     Trädgårdslunden öppnades i september 2020.
  •     Trädgårdslunden med sitt angöringstorg har en yta på ca 3000 kvadratmeter, enbart den ”gröna delen” är 1600 kvadratmeter.
  •     Ett sextiotal olika arter har planterats i Trädgårdslunden för att ge årstidsväxling.
  •     I Trädgårdslunden finns tre olika skulpturer av Torsten Fridh, Stig Blomberg och Eva Lange. Alla fanns tidigare i regionens ägo.