Livsåren- Hagastadens glänsande kronjuvel skapar unik belysning

Foto: Christoffer Skogsmo

I den innovativa stadsdelen Hagastaden kommer i maj månad Forskaren, en nyskapande mötesplats för life science och health tech att invigas. Forskaren kommer bli ett av Hagastadens mest framstående landmärken och en mötesplats för näringsliv, akademi, sjukvård och staden.

Redan nu har byggnadens mittpunkt och hjärta, Livsåren, kommit på plats - en interaktiv konstinstallation som interagerar med besökare och läser av energier och rörelse i huset. Livsåren kommer att vara en central del och består av imponerande 27 000 lysdioder och  väger ett halvt ton. Konstverket, skapat av den framstående danska designstudion Yoke, är mer än bara en belysningsinstallation. Det är en förening av konst, vetenskap och ljus som kommer att göra ett slående element i Forskaren och driva innovationskraft och nyfikenhet inom life science.

- Att investera i konst och kultur bidrar på så många olika sätt och för oss var det ett självklart perspektiv att förena konst med vetenskapen. Med Livsåren vill vi skapa samtal och nyfikenhet kring forskning, liv och hälsa och ambitionen är att genom konstverket också belysa olika hälsodata. Livsåren är en interaktiv konstinstallation där vi enligt konstens alla regler vill belysa både framsteg och utmaningar, säger Micael Averborg, affärsutvecklingschef på Vectura.

b
Caroline Sommer Sutherland, Project Manager och Tobias Ebsen, interaktionsdesigner på Yoke Foto Christoffer Skogsmo

Livsåren är inte bara en statisk skulptur utan en interaktiv konstinstallation som läser av energier och rörelser i Forskaren. Micael berättar om vikten att skapa samtal och nyfikenhet kring forskning, liv och hälsa genom konsten och framstår som det pulserande hjärtat i bygganden.

Samarbete med Yoke och 3XN för innovativ design

Livsåren har utvecklats i nära samarbete med den danska designstudion Yoke, och dess kreativa chef Simon Marxen beskriver arbetet som ett poetiskt manifest som skapar plats för eftertanke. Bakom den övergripande arkitekturen står den danska byrån 3XN, som har fokuserat på att skapa en varm och inbjudande mötesplats. Medvetna materialval som trä, sten och grönska har integrerats för att skapa en lugn och rogivande atmosfär som uppmuntrar till samtal och nya möten.

Desingstudion Yoke delar med sig av den inspirerande resan bakom Livsåren.

Inspirationen till konstverket härrör från sambandet mellan konst och vetenskap. Vi tror att båda områderna är sätt för att förstå och uttrycka komplexiteterna i vår värld. Istället för att skildra dem var för sig så föreställde vi oss dem sammanflätade, sedda genom ett gemensamt perspektiv som blev Livsåren, berättar Simon Marxen, Creative director på Yoke.

-Vi hade flera möten med både forskare och professorer. Dessa diskussioner gav oss en inblick i deras arbete och gav oss det perspektiv som blev katalysatorn för skapande processen. Vi blev bland annat introducerade för olika discipliner inom vetenskapen. Vi tog del av ritningar av vener, neuroner och människokroppens komplexa nätverk, den strukturerade elegansen som finns i vetenskapliga algoritmer och visualiseringar och den vackra estetiken som finns i grenar och rötter i naturen. Dessa upptäckter blev grunden till att skapa något unikt för Forskaren, säger Simon.

b
Livsåren består av imponerande 27 000 lysdioder och väger ett halvt ton.
Foto Christoffer Skogsmo

Interaktion med besökare och byggnadens aktiviteter

-Vår vision var att konstverket skulle ha förmågan att förändras och kunna återspegla aktiviteter i realtid och interagera med Forskarens besökare och medarbetare. Livsåren använder sensor-avkänning för att manifestera förändringar i intensiteten av ljusanimationer. När det gäller byggnadens aktivitetsnivåer så använder vi en algoritm för att dynamiskt justera belysningen i konstverket under dagen. Tidig morgon utstrålar verket en känsla av lugn och avkoppling medan den under dagen förvandlas till mer levande och dynamisk. Allt beroende på hur människor rör sig i byggnaden. - Med andra ord ser vi Livsåren som det pulserande hjärtat i byggnaden, som återspeglar rytmen och aktivitetsnivåerna på plats.

b
Sensorer är bla installerade under konstverket för att fö bättra interaktionen och den direkta kopp ingen till
de olika nivåerna av byggnaden Foto Christoffer Skogsmo

Sensorer och teknologi för konstverkets visuella uttryck

Simon berättar att utmaningarna kretsade främst kring att effektivt använda den insamlade datan. Ambitionen var att ge ljuset en känsla av ständig rörelse och utveckling, precis som det är i naturen. Utmaningen blev att definiera regler för algoritmen som skulle överensstämma med den estetiska visionen. Att hitta en balans dessa emellan krävde en del eftertänksam övervägning och kreativ problemlösning.

-För att säkerställa en stabil och hållbar lösning integrerade vi färdiga sensorer vid varje ingång till byggnaden. Dessa sensorer utgör den centrala informationen för konstverkets visuella uttryck. Sen installerade vi även en sensor under konstverket för att förbättra interaktionen och den direkta kopplingen till de olika nivåerna av byggnaden.

Vi hoppas att Livsåren kommer väcka tankar och frågor hos besökarna. Att konstverket tillför en extra dimension till platsen och sammanhanget som inspirerar andra att utforska möjligheterna i digital konst i olika arkitektoniska miljöer världen över. Säger Simon Marxen, Creative Director på Yoke.

b
Ambitionen var att ge ljuset en känsla av ständig rörelse och utveckling, precis som det är i naturen
Foto Christoffer Skogsmo