Mångfald och framtidshopp - Årets byggkvinna 2024

Finalisterna i Årets byggkvinna 2024: Från v. Therese Lindström, Susanne Hallberg och Alice Olsson.

I år har 178 byggkvinnor från olika yrken och företag runt om i landet nominerats till Årets byggkvinna, som nu delas ut för fjärde året. De tre finalisterna visar på den breda representationen av kvinnor inom byggbranschen.

Finalisterna för Årets byggkvinna 2024 är:

  • Therese Lindström, kontors- och personalchef/träarbetare på Johannishus Bygg, Ronneby
  • Susanne Hallberg, regionchef på Peab Norra Norrland, Umeå
  • Alice Olsson, plattsättare på Karlströms bygg, Gotland

Dessa tre finalister representerar Sverige från norr till söder och visar på den mångfald av yrkesroller som finns inom byggbranschen. Gemensamt för dem är deras strävan att göra byggbranschen lite bättre varje dag.

Bland finalisterna finns Susanne Hallberg, som är regionchef mitt i den norrländska byggboomen, Therese Lindström, en kontorschef och företagare som även är aktiv yrkesarbetare och fårbonde i Blekinge, samt Alice Olsson, en plattsättare vars passion för byggbranschen startade redan i tidig ålder i pappas snickarbod på Gotland och som nu studerar till byggingenjör.

En viktig kommentar från Malin Söderson, Årets byggkvinna 2022 och vd för Iskad, som är årets nya jurymedlem, är att för att uppnå en jämställd och inkluderande byggbransch måste fler goda förebilder synliggöras och det gamla och förlegade måste rensas bort.

Mellan den 12:e och 19:e april kan allmänheten delta i att rösta fram Årets byggkvinna i kategorin "Folkets röst" på Byggföretagens hemsida. Vinnaren kommer att tillkännages den 25:e april på Nordbygg by night.

Juryn består av följande deltagare:

  • Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen
  • Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads
  • Jeanet Corvinius, ordförande Byggcheferna
  • Gabriella Lavecchia, förbundsordförande SEKO
  • Jonas Steen, ordförande i SME-utskottet, Byggföretagen
  • Malin Söderson, Årets byggkvinna 2022 och vd Iskad
  • Folkets röst

Syftet med Årets byggkvinna är att lyfta fram inspirerande förebilder som på olika sätt bidrar till att bredda bilden av vilka som arbetar i byggbranschen. Målet är att uppnå en jämnare könsfördelning för att främja en sundare och mer rättvis arbetskultur. Priset grundades av Byggföretagen och Sandra Mobaraki, även känd som Byggsandra, med målsättningen att uppmärksamma kvinnliga förebilder i byggbranschen.

Tidigare vinnare av Årets byggkvinna inkluderar Emmalena Andersson (2021), Malin Söderson (2022) och Mariam Mohammedamin (2023).