Regeringen föreslår tidsbegränsade bygglov

Regeringen vill införa särskild reglering om tids­begränsade bygglov

Boverket har uppskattat att det behöver byggas över 700 000 nya bo­städer

Inom ramen för migrationsöverenskommelsen mellan regeringen och Alliansen har regeringen beslutat om en lagrådsremiss med syftet att­ ytterligare möjliggöra byggandet av tillfälliga bostäder. I lagrådsremissen föreslås att det i plan- och bygglagen, PBL, förs in en ccccsom ett komplement till per­manent byggna­tion i områden där bostads­behovet inte fullt ut kan till­godoses ge­nom ordi­narie plan- och byggprocesser.

Boverket har i juni 2016 uppskattat att det behöver byggas över 700 000 nya bo­städer under perioden 2015­–2025, varav 440 000 redan fram till 2020. Orsaken är dels den förväntade befolk­ningsökningen, dels att byggandet de senaste åren varit allt för lågt för att svara mot behoven. Bostadsbristen har i stora delar av landet blivit än mer akut som en följd av det historiskt stora antal asylsökande som kom till Sverige 2015.

- Även om bostadsbristen ska lösas genom permanent byggnation på lång sikt så krävs det också ökade möjligheter till alternativa lösningar på kort sikt. Lagförslaget är efterfrågat från kommunerna och innebär en viktig förenkling som kommer att underlätta möjligheterna att uppföra bostäder med tidsbegränsade bygglov, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson.

Dagens gällande reglering ger begränsa­de möjligheter till lösningar när det gäller bostäder. Mot denna bak­grund föreslås ändringar i PBL som syftar till att hantera en del av behovet av bostäder som inom rimlig tid inte kan tillgodoses ge­nom ordi­narie plan- och byggprocesser.

Förslaget innebär att ett tidsbegränsat bygglov ska få ges för sammanlagt 15 år och möjliggör en effektivare markanvändning. Enligt för­sla­get ska en bedömning göras av om platsen kan återställas och inte av om behovet av åtgärden är tillfälligt, som en­ligt befintlig reglering.