Sten och fasad: Utredning om stenfasader går framåt

Björn Schouenborg, projektledare på CBI Betonginstitutet AB i Borås. Foto: Privat.
Det är på CBI:s laboratorium i Borås som provningarna har genomförts. Foto: Björn Schouenborg.
Det har också utförts provningar i frostkammare. Foto: Björn Schouenborg.
I provningarna har man smetat på fästmassa på olika underlag, i det här fallet betong och lättklinkerbetong. Foto: Björn Schouenborg.

Nya säkra infästningsmetoder av naturstensfasader testas i ett projekt initierat av bland andra Sveriges Stenindustriförbund och CBI Betonginstitutet AB i Borås. Projektet startade hösten 2015 och beräknas vara färdigt hösten 2017. Huvudfokus är framför allt inställt på fasadstensplattor monterade med fästmassa.

Björn Schouenborg har tidigare berättat att CBI får många förfrågningar kring användandet av stenfasader som monteras med fästmassa. Hittills har de bara kunnat avråda från den typen av konstruktioner eftersom det saknas provningsmetoder för utvärdering och erfarenheterna är högst varierande.
Systemet har huvudsakligen använts på låga beklädnader, cirka en våning höga. I flera länder är det inte tillåtet att använda systemet högre upp.

– Ett flertal skadefall där sådana beklädnader lossnat hade samtidigt noterats. säger Christer Kjellén, Stenutveckling Nordiska AB.

– Det gäller inte bara natursten utan även andra typer av plattor som monterats med fästmassa. Detta tillsammans med svårigheten att ge lämpliga råd eller kunna prova gjorde att projektet initierades. Att branschen är med och initierar var avgörande, säger Björn Schouenborg, projektledare på CBI Betonginstitutet AB i Borås.

Erfarenheter av framför allt fasadstensplattor med fästmassa är det som har varit huvudfokus. Stenindustriförbundets medlemmar har samlat in och dokumenterat ett stort antal exempel på användning. Baserat på detta har olika stensorter provats med fästmassa på olika underlag i CBI:s laboratorium i Borås.

– Vi har provat fyra olika stensorter monterade med fästmassa mot betong respektive lättklinkerblock som sedan genomgått olika klimatbelastningar enligt en modifierad europeisk standard för fästmassor för keramiska plattor. Detta för att inte behöva uppfinna hjulet igen. Vi har modifierat standarden och anpassat den när vi anser att den inte är relevant, framför allt för hur man jobbar med den här typen tester, material och system, säger Björn Schouenborg.  

Det är inte bara företag som säljer sten som är med i projektet utan även de som monterar, forskare och konsulter.

– Vi har fått med tre stora leverantörer av häftmassa, till projektet. De deltar aktivt även om de inte får några pengar och det är extra positivt. Projektet har en heltäckande och mycket djup kompetens, säger Björn Schouenborg.

Hur provningarna har gått till

Stensorterna som testats är en ljus kalksten, en svart diabas, en mörkgrå skiffer och en ljus granit med mer neutral/inert kemi. Allt för att med så liten budget som möjligt kunna täcka in så många variabler som möjligt.
Ett av syftena har varit att se om man kan ta fram en provningsmetod för att kunna försäkra sig om det går att använda viss sten monterad med fästmassa på fasader.

Provningarna har gått till som så att natursten har monterats med fästmassa på olika underlag, i det här fallet betong och lättklinkerbetong. Proverna har sedan utsatts för exponeringar i form av vattenlagring, värme respektive frys-töcykling. Referensprover har lagrats i rum med normal rumstemperatur och lite förhöjd fuktighet.

– Alla material klarar standardens gränsvärde för vidhäftning, även efter klimatexponering, så vi kan konstatera att om man gör rätt under ideala förhållanden så verkar det fungera. Det är dock svårt att uttala sig om accelerationsfaktorn och hur lång tid det motsvarar på en fasad i verkligheten, säger Björn Schouenborg.

Det diskuteras därför också om att installera en fältexponering som löper över längre tid och är kostnadseffektiv. Företag i naturstensbranschen har visat intresse att komma till Borås och hjälpa till med tillverkning och montering av provmoduler med sten.

Utifrån resultaten från labbet diskuteras det inom Sveriges Stenindustriförbund att få fram en utbildning inriktad på montering av fasadstenplattor. Detta för att öka förståelsen och vikten av att göra rätt. Skadeutredningar indikerar tydligt att utförandefel är en vanlig orsak.

Tanken är att utredningen om naturstensfasader ska vara färdig till hösten 2017.

Text: Axel Johansson, Björn Schouenborg och Christer Kjellén