Ny handbok ska öka förståelsen för kraven på brandskydd

–Bakom Syfteshandboken ligger 1 000 timmars arbete med många personer involverade, berättar Charlotte Berggren på FSD som ingår i arbetsgruppen för handboken. Foto: C-G Hanberg

Sveriges Brandkonsultförening (BRA) har tagit fram en Syfteshandbok för brandskyddsprojektering. Målgruppen är främst brandkonsulter. Men även andra konsulter, räddningstjänsten, beställare och byggföretag kan använda handboken som kunskapskälla. 

 

Vid en brandskyddsprojektering måste konsulten följa föreskrifterna i Boverkets Byggregler (BBR). Därutöver har Boverket tagit fram allmänna råd som visar hur man kan gå tillväga för att följa föreskrifterna. Konsulten kan dock frångå de allmänna råden och istället använda sig av så kallad analytisk dimensionering. Det innebär att en eller flera av föreskrifterna i avsnitt 5 i BBR uppfylls på ett annat säkert sätt än genom att följa de allmänna råden.

Syfteshandboken beskriver bakgrund, historia och syften med ett antal av BBR:s regler för brandsäkerhet, säger Charlotte Berggren, brandkonsult hos FSD i Göteborg. Hon och konsultkollegan Nils Olsson på Bengt Dahlgren presenterade Syfteshandboken inför en fullsatt salong på Brandskydd 2017 i Upplands Väsby i november.

 

Syftet inte alltid glasklart

Föreskrifterna i BBR 5 anger brandskyddskraven, medan de allmänna råden lägger fast kravnivån. Men syftet är inte alltid uppenbart. Genom att klargöra syftet möjliggörs ett enhetligt arbetssätt hos landets brandkonsulter; samma förutsättningar öppnar upp för en homogenare nivå på brandskyddet.

Målet med Syfteshandboken är att öka förståelsen för kraven samt kvaliteten vid analytisk dimensionering, berättar Charlotte Berggren. Tydliga syften ger möjlighet till bättre och kanske även fler verifieringar, t ex genom att konsulter får riktlinjer för vad som bör verifieras i en analytisk dimensionering. Vi har valt att fokusera på de föreskrifter och allmänna råd, där analytisk dimensionering är vanlig och osäkerheten störst.

 

70 olika syften

Efter sammanvägning av olika förslag från BRA:s medlemmar och projektets arbetsgrupp prioriterades 50 syften, plus 20 med bäring på avsnitt 5:3 i BBR (möjlighet till utrymning vid brand). Syfteshandboken innehåller således totalt 70 syften.

Den 15 januari 2018 kommer Syfteshandboken ut. Den läggs ut på Sveriges Brandkonsultförenings hemsida: www.brandkonsultforeningen.se

 

Faktaruta.

Arbetsgruppen bakom Syfteshandboken består, förutom Charlotte Berggren och Nils Olsson, av Henrik Alling och Axel Mossberg på Brandskyddslaget och Mattias Skjöldebrand, Brandkonsulten. Totalt har de lagt ner cirka 1000 timmar i projektet och bl a djupintervjuat elva personer med gedigen kunskap om brandskydd.

Arbetsgruppen har också gått igenom lagstiftningen kring brandskydd sedan 50-talet, nagelfarit Boverkets konsekvensutredningar och tittat på regelverket för brandskydd i andra länder, bl a Kanada. Projektet har även en styrgrupp och en av Boverket utsedd referensgrupp som gått igenom både den pilotstudie som inledde projektet, liksom resterande projektetapper. Utöver detta har även styrgruppen och de tolv personer som intervjuats fått lämna remissvar på handboken.